Новини

Бедността в България е основната причина за трафика на хора

На днешният 18 октомври, обявен за Европейски ден за борба с трафика на хора, в Русе стартира информационна кампания

трафик на хора
Борбата с трафика на хора продължава

Информационна кампания, посветена на борбата с трафика на хора, стартира в Русе. Както е известно, днешният 18 октомври е обявен за Европейски ден за борба с трафика на хора още през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия, Франко Фратини. Всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

По този повод Местната комисия за борба с трафика на хора, съвместно с Гранична полиция, МВР, ДАНС, ДАЗД,  РИО и неправителствени организации започват тази инициатива. Гражданите, представители на различни институции и неправителствени организации ще имат възможност да обсъдят проблемите, свързани с трафика на хора и превенцията му.

В кампанията ще се включат  ученици от АГ „Гео Милев”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”, СОУ „Васил Левски” и др. Те ще са доброволци и ще раздават информационни материали на свои връстници.  Учениците ще се присъединят към инициативата на ООН – Сини сърца, която има за цел да информира обществото за проблема с трафика на хора и по този начин да се бори с равнодушието към заплахата.

В АГ „Гео Милев” е обявен конкурс за написване на есе на български и на английски език на тема „Трафикът на хора – Модерното робство” и конкурс за изработване на колажи.

Това е престъпление, което потъпква основните човешки права и се определя като съвременна форма на робството. Жертвите на трафик от България се увеличават и основната причина за това е бедността. Трафикантите най-често предлагат фалшиви обяви за работа. Официалната статистика на ЕС сочи, че 76% от трафика на хора е с цел сексуална експлоатация и 14% с цел трудова експлоатация.

Броят на хората, станали жертва на трафик, не е намалял, откакто България е член на ЕС. За да се предпазят от трафик, хората, които възнамеряват да работят в чужбина, със сигурност трябва много внимателно да оглеждат обявите и фирмите. Не трябва да си дават личната карта на никого. Добре е да имат СИМ карта, която поддържа роуминг и техните близки в България да разполагат с адреса и телефона им в чужбина.

По данни на специалната комисия на Европейския парламент, 880 000 души в ЕС работят в робски условия, а повече от една четвърт от тях (270 000) са жертва на сексуална експлоатация. Годишният оборот от търговията с хора е €25 млрд. Незаконната търговия с органи носи от €18 до €26 млрд., а киберпрестъпността – €290 млрд.

 

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker