Начало - Новини - Правилната стойка при децата ще събере родители на кафе

Правилната стойка при децата ще събере родители на кафе

Правилната стойка при децата ще събере родители на кафе

Правилната стойка при децата ще събере родители на кафе

Петата сбирка от поредицата Родителско кафе на Лечебни заведения „Медика“ с тема „Правилната стойка при децата“ е насочена към основата на физическото развитие на децата – опорно-двигателния апарат.

За етапите на формиране на „общото впечатление от човека“ ще говори кинезитерапевтът Александър Андреев, на 21-ви март, в Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе, от 18:00 часа.
Опорно-двигателният апарат е в основата на физическото развитие, за това неговата ранна профилактика е изключително важна. Специализираният преглед, организирането на различни форми спорт, индивидуалните занятия и изправителната гимнастика, при необходимост, са ключа към изграждането на правилна стойка при децата.

Изправеният стоеж и походката на два крака са плод на еволюционното развитие на човек. Освобождаването на ръцете дава възможност за извършване на трудова дейност, а изправянето на гръбначния стълб позволява на очите да се повдигнат значително над земята и да виждаме по-далеч. За жалост тези предимства водят до определени усложнения – затруднения на опорно-двигателния апарат, дихателната функция и кръвоснабдяването на мозъка. „Изправената позиция не е приета изцяло и не се задържа лесно. Малките деца не я поддържат правилно през първите 3 години. За придобиване и поддържане на правилна стойка е необходимо постоянно мускулно съкращение на антагонистични мускулни групи. Ако тези мускули са в дисбаланс, те не могат да поддържат физиологичните кривини и ставите на гръбначния стълб в нормалните им съотношения. Това води до задълбочаване и отпускане на кривините на тялото и същевременно редуциране на ефективността на някои органи и системи, слабост на мускулите, разтегляне на сухожилията, намалена привлекателност и атрактивност. Стойката влияе на личната концепция на човека за себе си и за своята визия.“ заяви лекторът Александър Андреев, който освен част от екипа на Медицински център „Медика Експерт“ е и главен асистент, доктор по кинезитерапия към катедра Обществено здраве и социални дейности към Русенски университет „Ангел Кънчев“.
В лекцията родителите ще се запознаят със структурата и функция на гръбначния стълб, развитието на гръбначните криви и ще получат отговор на въпроса „Правилна ли е стойката на моето дете или то има гръбначно изкривяване?“. Специалистът ще даде съвети за поддържане, подобряване или коригиране на положението на това така динамично променящо се отражение на човека в неговото моментно духовно и физическо състояние.

Правилната стойка при децата ще събере родители на кафе
Петата сбирка от поредицата Родителско кафе на Лечебни заведения „Медика“ с тема „Правилната стойка при децата“ е насочена към основата на физическото развитие на децата - опорно-двигателния апарат.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе