Новини

Правилни хранителни навици при децата

Децата имат нужда да виждат от къде идва храната, а съвременните деца знаят – от супермаркета

Да се завърнем към натуралното хранене
Децата имат нужда да виждат от къде идва храната. А съвременните деца знаят – от супермаркета.

В днешно време разполагаме с какви ли не модерни уреди за приготвяне на храна, изобилие от разнообразна храна в близкия супермаркет и най-вече полуфабрикати, за които са нужни няколко минути в микровълновата. В много реклами на полуготови храни се набляга, че скъсеното време за приготвяне предоставя повече време заедно.

Всъщност част от уюта е семейството да приготвя храната заедно – да седне около масата е само част от процеса. Децата имат нужда да виждат от къде идва храната. А съвременните деца знаят – от супермаркета. Следващото поколение навярно ще пазарува онлайн, и всички продукти ще идват с куриер.
Все по-голямото отдалечаване на хората от живите продукти, ги превръща в  консуматори. И ако в един момент човек се окаже без пари, налични или в карта, той няма да знае как да се снабди с храна и ще се окаже напълно безпомощен във време на изобилие.
Да се завърнем към натуралното хранене
Първата стъпка е поне веднъж седмично в семейството да се приготвя натурална храна. Това означава да се използват естествени съставки – свежи подправки, плодове и зеленчуци, месо, риба, млечни продукти, варива и др.
Изключете телевизора, компютъра и мобилните си телефони. За тих фон можете да пуснете приятна музика. Цялото семейство да участва в приготвянето на храната. Децата са любопитни и инстинктивно искат да усетят процеса на готвене – беленето и рязането на продуктите, приготвянето, декорацията и поднасянето.


Участвайки, родителите ще опознаят и предпочитанията на децата си, а това със сигурност ще им  помогне да поднасят занапред храна, която всички ще харесват.
Колорита от цветове и аромати ще насити сетивата много преди храната да бъде опитана. Докато се готви децата със сигурност ще задават въпроси: Какво е това? От къде идва? За какво е полезно? Пробуденото детско любопитство трябва да бъде задоволено. Първо с картинки от книги и филмчета покажете на децата произхода на различните продукти. В даден момент те ще се заинтересуват къде може да  наблюдават  производството на зеленчуци или плодове.
Можете да отгледате в домашни условия, в саксия различни зеленчуци и подправки – магданоз, босилек, мащерка, копър,  лук и други. Зеленината от свежите продукти ще донесе красота и уют в дома и винаги пресни подправки за трапезата – вкусни и полезни.
Разбира се ако имате двор, възможностите за отглеждане на малки количества от необходими хранителни продукти се увеличава.
За децата е невероятно изживяване да видят как от посято семенце пораства растение, което дава цвят и след това плод.
Грижа за здравословното хранене
Когато приготвяте сами храната си, опознавайки вкуса си, ще накарат членовете на семейството да предпочитат свежата храна. Инстинктивно те ще търсят не само по-свежа и полезна храна, но и екологично чиста. Родителите, а и самите деца ще започнат да търсят продукти отгледани при възможно най-добри условия, не обременени с химикали от наторяване и обработка за съхранение. Успоредно децата ще осъзнаят, че всичко в природата е взаимно свързано и грижите за съхраняването на природата са важни.
Отношенията между членовете на семейството така ще станат по-добри, заради времето, прекарано заедно. Здравословното хранене ще се отрази на здравето и външния вид на всеки.

Хлапета.bg

Общо
Правилни хранителни навици при децата
Заглавие
Правилни хранителни навици при децата
Описание
Децата имат нужда да виждат от къде идва храната, а съвременните деца знаят – от супермаркета.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker