Новини

През септември ще изследват рисковите групи в област Русе за туберкулоза

Графикът за посещения в населените места ще бъде качен на сайтовете на РЗИ, Областна администрация и общините

През 2017 година беше приета нова национална програма „Подобряване на контрола върху туберкулозата в България“.
В периода 4-15 септември 2017 година ще бъдат изследвани за туберкулоза рисковите групи в населените места на област Русе.

През 2017 година беше приета нова национална програма „Подобряване на контрола върху туберкулозата в България“. Нейните цели и приоритети бяха представени вчера на пресконференция от зам. областния управител Свилен Иванов. В периода 4-15 септември 2017 година ще бъдат изследвани за туберкулоза рисковите групи в населените места на област Русе.

Програмата е безплатна и е насочена към лица, които употребяват инжекционни наркотици, лица с алкохолна зависимост, болни от ХИВ, лишени от свобода, диабетици, бездомни и хора, които са били в контакт с туберкулозно болни. Конкретната цел на инициативата е диагностициране на около 600 лица от рисковите групи за наличие на туберкулоза.
Според управителя на специализираната болница д-р Дачев туберкулозата у нас през последните години намалява, но все още резултатите у нас спрямо водещите икономики в света са 2-3 пъти по-лоши.


През 2006 година заболеваемостта в България е била 39,1 на 100 000, а през 2015 г. пада на 22,5 на 100 000 души. Това става възможно благодарение на националните програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Новата национална програма за контрол над туберкулозата предвижда до 2025 г заболеваемостта да се намали с 40 % в сравнение с 2005 г., както и смъртността от това заболяване.
След направен анализ от местните специалисти са определени местата, където е най-целесъобразно да бъде ситуиран флурографът: Щръклево, Иваново, Бяла, Полско Косово, Две могили, Борово, Ветово, Хотанца, Ново село, Малко Враново, Кошарна и русенските квартали Селеметя и Трите гълъба. Предстои да се уточни къде точно ще се проведе изследване в община Ценово. Графикът на посещенията в населените места ще бъде допълнително обявен на сайтовете на РЗИ, общините и Областна администрация.
Кампанията за превенция на туберкулозата ще се реализира с помощта на Специализирана болница за активно лечение на пневмо- фтизиатричнизаболявания „Д-р Димитър Граматиков“, Регионалната здравна инспекция, общинските служби и неправителствителствения сектор. Център „Динамика“ ще бъде водещата неправителствена организация, тъй като има 10-годишен опит в тази сфера. Той ще подпомага пациентите при попълването на анкетни карти и декларации за информирано съгласие.

Общо
През септември ще изследват рисковите групи в област Русе за туберкулоза
Заглавие
През септември ще изследват рисковите групи в област Русе за туберкулоза
Описание
Графикът за посещения в населените места ще бъде качен на сайтовете на РЗИ, Областна администрация и общините.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker