Новини

При проблеми с язвата, витамин У идва на помощ

Витамин У идва на помощ при язва
Витамин У идва на помощ при язва

В списъка на витамините не е възможно често да се срещне витамин У.

В действителност, това ценно за нашето тяло вещество несправедливо получава малко внимание в сравнение с други витамини. Малцина знаят, че историята на откриването на веществото е свързано по някакъв начин със зелето, и че се използва главно при лечение на язви. Витамин У има много различни функции, основните от които са „признаване“ на чужди съединения и отстраняването им от организма. Този витамин участва и в образуването на различни биологично активни вещества в тялото (например, витамин B4 е оформен с негова помощ).

За първи път този витамин е открит в световната ранглиста на американски учени, които през 40-те години на XX век са изследвали структурата и свойствата на сок от зеле и забелязали неизвестно вещество, което, както се оказва, насърчава изцеление на стомашни язви. В по-нататъшни изследвания, е установено, че веществото съдържа аминокиселината метионин. След това откритие започва да се разглежда по същество кристална аминокиселина, която е витамин-подобна субстанция. По външен вид, този витамин е кристално бял прах (понякога с жълт оттенък). Този материал е силно разтворим във вода и има специфична миризма и сладък вкус. Засега няма единно становище за точната норма на потребление на този витамин. По-голямата част от учените подкрепят мнението, че дадено лице получава необходимото количество на този витамин с правилната диета. Приблизителна стойност на дневната потребност от витамин У е 100-300 мг.

Един от най-непознатите витамини
Един от най-непознатите витамини

Човек не може да каже, че на тялото ни е необходимо спешно витамин У, защото при липсата му, тялото ни просто го заменя с други вещества. Въпреки това, той участва в различни метаболитни и синтетични процеси, така че липсва отрицателно въздействие върху функцията на системи в тялото. Освен това, този витамин действа като „охрана“. Защитава организма от различни вредни химикали, навременното разпознаване и отстраняването им от организма. Можем да кажем, че с помощта на този витамин, тялото ни може да се справи ефективно с химически отрови и токсини. Но широкото използване на витамин У лекува стомашни язви и ерозии. Този витамин-подобна субстанция има отлични лечебни свойства. Освен това, притежава антихистаминов ефект и в някои случаи се използват като антиалергично средство. Подобрява храносмилането и защитава стомашната стена от унищожаване на чревната киселина. Това вещество е добър антидепресант. Витамин У се използва при лечението на депресивни състояния, които не могат да бъдат отстранени с помощта на лекарства или не изискват използването им. Адекватният прием на витамина допринася за запазването на добро настроение.


Витамин У влиза в тялото ни под формата на храна. За да се осигури на тялото достатъчно количество витамини, трябва да разнообразявате менюто си с някои плодове и зеленчуци. Но в кои се съдържа витамин U? Рекорден брой на този витамин се намира в зелето. Характеризира се с високо съдържание на следните храни: аспержи, лук и моркови, магданоз, ряпа, домати, цвекло, спанак, сурови картофи и банани. Когато продуктите са топлинно обработени, качествата на витамин У е намалена. Установено е, че витаминът се съдържа в храни от животински произход, по-специално прясно мляко, сирене и яйчен жълтък. От дефицит на витамин У главно засегнати са лигавицата на стомашно-чревния тракт и по време на продължителна липса на материал може да бъдат оформени различни язви на стомаха и ерозия, която значително усложнява храносмилателния процес. По принцип, недостиг на витамина се среща при хора с алкохолна зависимост и хора непушачи. По време на изследването е установено, че излишна доза витамин У не вреди на човешкото тяло. Дори това вещество в големи количества, е абсолютно безвредно.

Витамин У може да се приготви по следния начин: зелето се смила и се подлага на пресоване при високо налягане, сокът се филтрира и се разтваря в него млечна захар, полученият разтвор се суши при температура (100-150 атм.) 140-150 ° C, докато не се получи сух прах. Витамин У се използва под формата на прах за лечение на следните заболявания: язва на стомаха, колит, хроничен холецистит. Той може да се използва за лечение на инфекциозна етиология. Витамин У е лекарство, ефективно за лечение на хроничен хепатит.

Общо
При проблеми с язвата, витамин У идва на помощ
Заглавие
При проблеми с язвата, витамин У идва на помощ
Описание
В списъка на витамините не е възможно често да се срещне витамин У.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker