Новини

Приморско е сред лидерите в културно-историческия туризъм на Балканите

Общината получи престижна номинация от BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2016

ПРИМОРСКО КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ.
Община Приморско получи заслужена номинация от годишните награди в категория Културно-исторически туризъм от BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2016.

Община Приморско получи заслужена номинация от годишните награди в категория Културно-исторически туризъм от BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2016. Те ще се състоят на 1 декември 2016 г. от 20 часа в София.
„Черноморската перла“, както наричат Приморско, е сравнително нов град, но с богато минало. В околностите му се намират три древни селища – Урдовиза, Херсонесос, Ранули и Фармакида. В Историческия музей в морския курорт могат да се видят откритията от археологическите разкопки на територията на общината.
На територията на община Приморско се намират тракийско светилище „ Бегликташ”, скалният феномен „ Лъвската глава”, и музейните експозиции „Тайни от морското дъно”- подводна археология и „Българската Ясна поляна”, свързана с живота и делото на великия руски писател Л.Н.Толстой. Богатото историческо наследство както и гостоприемството на местните жители превръщат община Приморско в желано място за отдих и развлечение.
През последните години под ръководството на кмета д-р Димитър Германов Община Приморско успя да усвои средства от Европейския съюз и реализира редица проекти, които я превърнаха в предпочитано място на Южното Черноморие. Оригиналните подходи към плажовете създават усещане за чистота, уют и спокойствие. Напълно обновената централна градска част, алеите за разходка, детските площадки и фитнес на открито допълват приятната обстановка на курортния град.
Общинска администрация Приморско успешно работи за налагането на общината не само като дестинация за морска рекреация, но и като дестинация за културен туризъм. Доказателство затова е прогресивното нарастване на посещенията в културно – историческите обекти на територията на общината.
Тракийско скално светилище „Бегликташ”
Тракийското скално светилище „Бегликташ” се намира на в близост до град Приморско в горите на Странджа планина. До 2003г. то е неизвестно за науката.Представлява неповторим мегалитен ансамбъл от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, когато ритуалите, митовете и легендите са били част от ежедневието. Връща ни назад към бронзовата епоха на 14 век преди Христа. Посветено е на свещения брак между Богинята майка Земя и Бога Слънце. Свързва се с култа към Плодородието.
Най-добре проучена е централната му част, където върху голяма скална тераса, са разположени в кръг с диаметър 56м, отделни скални елементи от ритуалното пространство.
От 2012 г. община Приморско се грижи за популяризирането и поддържането на светилището като обект, част от културното наследство на общината. Доказателство за добрата работа и добрия мениджмънт през годините е показателят за преминал брой посетители.
Крепостна стена „Урдовиза” – гр. Китен
На морския бряг край Китен се намира една от най – добре запазените крепости по Южното Черноморие – Урдовиза.
Проучването на крепостта Урдовиза започват пионерите в археологията у нас- братята Шкорпил през осемдесетте години на XIX- ти век. До наши дни на повърхността на земята са се запазили една малка част от тези изключително интересни древни строежи. Най – ранното регистрирано обитаване на мястото се отнася към периода V – ти- IV-ти век преди Хр. Според археолозите крепостната стена е строена по времето на император Анастасий /492 – 518 г./.
Открита е луксозна керамика, произведена от местни майстори, както и вносни изделия от Цариград и Трапезун /днешния Трабзон/, амфора от Северна Африка и лампи от Мала Азия.
Предстои реставрация на крепостта с наличния естествен материал и чрез лазерно шоу ще бъде презъздадена в нейната и цялост.
Музейна експозиция „Тайни от морското дъно” – гр. Китен
Музейната експозиция „Тайни от морското дъно” –гр. Китен е посветена на потъналите праисторически селища, открити по нашето крайбрежие и развитието на древната котва. Тя разказва за единственият български кораб в Черно море, проучен при археологически разкопки.
Във витрините са изложени оръдия на труда, от особена важност е открития костен материал, чийто анализ показва какви животни са обитавали земите ни по време на съществуване на селищата.
Направен е паралел между материали от Ранната бронзова епоха от Китен и Варна. Интересна е огромната прилика в показаните находки, което говори, че става дума за едно и също население и за една и съща култура и цивилизация.
Музейна експозиция „Българската Ясна поляна”- с. Ясна поляна
Музейна експозиция „Българската Ясна поляна”- с. Ясна поляна е открита през 1998г. Тя е посветена на българската толстоиска комуна, създадена в селото през 1906 г., която поддържа близки отношения с великия руски писател Лев Николаевич Толстой. Въпреки, че не просъществува дълго колонията оставя незаличими следи в историческата памет на селото. В чест на Толстой през 1934 година село Алан Кайряк се преименува и получава името на руското имение – Ясна поляна. Музейната експозиция представя 105 писма, изпратени от българи до Лев Николаевич, както и уникален запис на неговия глас. Тук могат да се видят малко известни документи, разказващи за толстоистката колония в Айлан Кайряк, както и непубликувани досега снимки на основателя й Христо Досев. Изложени са снимки и документи от руската Ясна поляна – имението, любимите места за разходка на Толстой, работния кабинет, стаята под сводовете, където е написал романа „Война и мир”.
Тракийска крепост „Фармакида”
Тракийската крепост „Фармакида” се намира до град Приморско, на три брода на река Ропотамо, в южното подножие на връх Медни рид.
Разположена на площ от един декар върху ниско естествено възвишение, оградена от всички страни с мощна крепостна стена. До нея е преминавал т. нар. сухоземен път за Бизантион (дн. Истанбул ). На югозападната стена е имало кула и две жилищни помещения, изградени от камък и дърво, но покрити със солидни керемиди от олинтски тип. Сред находките се открояват цели керамични съдове и части от тях от местна тракийска и от вносна керамика, По устието на река Ропотамо от морето са били доставяни амфори и скъпи съдове с релефна украса. Изключително ценни са сребърните тетрадрахми, сечени в Маронея на Бяло море, Бизантион и Одесос. Датиращият археологически материал отнася края на съществуването на града към епохата на І в. Пр. Хр.
По всичко личи, че на това място е имало укрепен дом на местен тракийски аристократ. „Фармакида” се вписва отлично в кръга на сродни обекти, открити напоследък в Крайморска Странджа. Пълното проучване на тракийската крепост край Ропотамо би създало условия за откриване на нов атрактивен туристически обект, в близост до резервати и природни забележителности.
Годишните награди ще отбележат значимите постижения на компаниите, които усърдно работят в най-важната сфера за българската икономика, която е значима и за съседите ни на полуострова.

Общо
Приморско е сред лидерите в културно-историческия туризъм на Балканите
Заглавие
Приморско е сред лидерите в културно-историческия туризъм на Балканите
Описание
Общината получи престижна номинация от BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2016.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker