Деца и родителиНовини

Приучете децата да помагат вкъщи от малки

Бъдете търпеливи, винаги поощрявайте опитите на детето да бъде полезно и самостоятелно

Затова е изключително важно да мотивираме малкото дете да ни помага.
Още от малки приучете децата си да помагат в къщи, за да не ги превърнете в тийнейджъри готованци, които не пипват нищо.

Още от малки приучете децата си да помагат в къщи, за да не ги превърнете в тийнейджъри готованци, които не пипват нищо. Целта е не само да се сдобиете с домашен помощник, но и да възпитате у малчугана постепенно чувство за ред и отговорност.

Твърде често родителите правят грешката да вършат всичко вместо детето. Или защото то е несръчно, а те бързат, или защото са перфекционисти, а пък свършената работа от отрочето им не е с добър резултат. Други пък робуват на представата, че не трябва да обременяват своето слънце, докато не порасне достатъчно.
Психолозите обаче са установили, че още на годинка – две малчуганите проявяват желание да помагат на мама. В началото те проявяват такъв стремеж, като съдействат, когато ги обличаме и храним, а след това по време на игри и други занимания. Възрастните понякога пренебрегват тази помощ, но когато се случи детето да се инати, виждаме, че на практика то проваля нашите усилия.
Затова е изключително важно да мотивираме малкото дете да ни помага. То трябва да бъде поощрено да донесе този играчка или обувките си и когато стори това, да го възнаградим с добри думи, целувка или просто с усмивка. Малчуганът трябва да усети радостта от свършената работа. Като използваме естествения порив на детето да опознава света, като се движи и като докосва различни предмети, е добре да го караме да донесе нещо или пък да сложи играчките си на определено място.

Много полезно би било да превърнем създаването на определени навици за самообслужване и ред в интересна игра. Когато то изпълни успешно задачата си, е добре да го накараме да се чувство гордо от постигнатото. Така постепенно ще му създадем чувство за ред и хармония и ще развием у него положителни навици.
Обикновено в тази крехка възраст децата проявяват желание да се хранят сами. Да, първите им опити със сигурност ще ви отворят работа – лицето, дрешките, подът или килимът ще се оцапат. Въпреки това не му забранявайте да се храни самостоятелно. Само опитите ще научат как да развие координация на ръцете и да го прави безпогрешно.
С времето давайте на своите отрочета по-сложни за изпълнение задачи, това ще ги мотивира да се развиват. Около 3-годишна възраст и нагоре децата се превръщат в истински помощници, ако по-рано сме се отнасяли с тях, както трябва. Тъй като децата са различни, някои ще се справят по-бързо, други – по-трудно. Ако в началото детето не успее, в никакъв случай не пресичайте ентусиазма му, като показвате, че сте разочаровани от него. Не е от голямо значение колко добре прави едно нещо детето, по-важно е, че го прави само. Проявете търпение и любов и резултатът няма да закъснее. В противен случай рискувате в паметта му да запечатате неприятна емоция, която винаги ще го възпира, когато отново го накарате да направи нещо подобно. Това може да провокира в бъдеще проява на инат, а освен това е сигурен начин да му създадете комплекси. Затова бъдете внимателни, често пъти малкото камъче обръща колата.

Общо
Приучете децата да помагат вкъщи от малки
Заглавие
Приучете децата да помагат вкъщи от малки
Описание
Бъдете търпеливи, винаги поощрявайте опитите на детето да бъде полезно и самостоятелно.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker