Начало - Новини - Частна хирургия в Търговище с отнет лиценз за източване на касата

Частна хирургия в Търговище с отнет лиценз за източване на касата

Проверяват още няколко клиники за злоупотреби, огласи Петър Москов

 За първи път в България бе отнет лицензът на болница.  Сгафилото лечебно заведение е частна хирургия „Папуров” в Търговище.


За първи път в България бе отнет лицензът на болница. Сгафилото лечебно заведение е частна хирургия „Папуров” в Търговище.

За първи път в България бе отнет лицензът на болница. Сгафилото лечебно заведение е частна хирургия „Папуров” в Търговище, съобщи на специална пресконференция днес министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС.
Отнемането на разрешението на болницата и затварянето й са последвали след решение на Върховния касационен съд от 27 юли т.г. по дело за източване на 200 хил. лева от Здравната каса за период от 9 месеца през 2007 г.
Цели 8 години се точи здравната сага, докато накрая се потвърди окончателно, че болницата е нарушавала правата на пациентите, като неправомерно е присвоила въпросната сума. Доказаните престъпления са: фалшиви хоспитализации, отчитане на пациенти, които са лежали в други болници, като са им приписвания заболявания, които те не са имали. Върху тези пациенти в хода на делото бил упражняван натиск да сменят показанията си. Ръководството на болницата е осъдено на 3 години условно.
След установените нарушения през 2007 г. болницата е продължила да работи и не е ясно какъв е общият размер на откраднатите публични средства. Според министър Москов проверките ще продължат. Към момента на отнемането на лиценза на хирургията в нея е имало 16 пациенти, които са пренасочени за лечение в други болници.
По време на пресконференцията д-р Петър Москов е съобщил, че има сигнали и за други лечебни заведения, които са точили касата, и ако те се докажат, ще има и други отнети разрешителни, съобщи сайтът dnes.dir.bg.
Както е известно, министърът на здравеопазването неотдавна предложи поредица от мерки за реформиране на здравната система. Една от тях е НЗОК да получи право сама да избира с кои лечебни заведения да сключи договор, нещо, което сега тя няма право да решава. По принцип идеята е добра, стига да има ясни критерии, по които това ще става, защото в противен случай ще има субективизъм и условия за корупция, смятат медици.
Използвани източници: БГНЕС, dnes.dir.bg
.

Частна хирургия в Търговище с отнет лиценз за източване на касата
Проверяват още няколко клиники за злоупотреби, огласи Петър Москов.

Коментари

Преминете на горе