Новини

Частна хирургия в Търговище с отнет лиценз за източване на касата

Проверяват още няколко клиники за злоупотреби, огласи Петър Москов

 За първи път в България бе отнет лицензът на болница.  Сгафилото лечебно заведение е частна хирургия „Папуров” в Търговище.

За първи път в България бе отнет лицензът на болница. Сгафилото лечебно заведение е частна хирургия „Папуров” в Търговище.

За първи път в България бе отнет лицензът на болница. Сгафилото лечебно заведение е частна хирургия „Папуров” в Търговище, съобщи на специална пресконференция днес министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС.
Отнемането на разрешението на болницата и затварянето й са последвали след решение на Върховния касационен съд от 27 юли т.г. по дело за източване на 200 хил. лева от Здравната каса за период от 9 месеца през 2007 г.
Цели 8 години се точи здравната сага, докато накрая се потвърди окончателно, че болницата е нарушавала правата на пациентите, като неправомерно е присвоила въпросната сума. Доказаните престъпления са: фалшиви хоспитализации, отчитане на пациенти, които са лежали в други болници, като са им приписвания заболявания, които те не са имали. Върху тези пациенти в хода на делото бил упражняван натиск да сменят показанията си. Ръководството на болницата е осъдено на 3 години условно.
След установените нарушения през 2007 г. болницата е продължила да работи и не е ясно какъв е общият размер на откраднатите публични средства. Според министър Москов проверките ще продължат. Към момента на отнемането на лиценза на хирургията в нея е имало 16 пациенти, които са пренасочени за лечение в други болници.
По време на пресконференцията д-р Петър Москов е съобщил, че има сигнали и за други лечебни заведения, които са точили касата, и ако те се докажат, ще има и други отнети разрешителни, съобщи сайтът dnes.dir.bg.
Както е известно, министърът на здравеопазването неотдавна предложи поредица от мерки за реформиране на здравната система. Една от тях е НЗОК да получи право сама да избира с кои лечебни заведения да сключи договор, нещо, което сега тя няма право да решава. По принцип идеята е добра, стига да има ясни критерии, по които това ще става, защото в противен случай ще има субективизъм и условия за корупция, смятат медици.
Използвани източници: БГНЕС, dnes.dir.bg
.

Общо
Частна хирургия в Търговище с отнет лиценз за източване на касата
Заглавие
Частна хирургия в Търговище с отнет лиценз за източване на касата
Описание
Проверяват още няколко клиники за злоупотреби, огласи Петър Москов.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker