Новини

Продължават безплатните изследвания за СПИН

До момента 18 жени са се подложили на скрининг и само 5 мъже

Питанки за двама.
И днес продължава кампанията на УМБАЛ-Русе във връзка със Световния ден за борба срещу СПИН.

И днес продължава кампанията на УМБАЛ-Русе във връзка със Световния ден за борба срещу СПИН. В болницата се провеждат безплатни скринингови изследвания за СПИН. Те започнаха от 9 часа в Клиничната лаборатория на болницата, която се намира на първия етаж в Хирургическия блок. Изследванията ще се провеждат до изчерпване на предоставените от фирма „Хепасист“ 100 бройки тестове.

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. На този ден се почита и паметта на загиналите от болестта. СПИН е един от най-важните глобални проблеми на общественото здравеопазване в историята, затова е нужно да се обърне особено внимание на неговата превенция. Това е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда клетъчният имунитет и се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт. Заболяването СПИН е открито за първи път през 1981 год. в Ню Йорк. В днешно време вече вирусът е познат като СПИН-епидемия. Всъщност това е най-напредналия стадий на HIV инфекцията.
Заболяването СПИН е открито за първи път през 1981 год. в Ню Йорк. В днешно време вече вирусът е познат като СПИН-епидемия. Всъщност това е най-напредналия стадий на HIV инфекцията. „Болен от СПИН“ означава, че човек е заразен с вируса HIV и в неговата кръв се откриват по-малко то 200 CD4 T-лимфоцити на микролитър и болният страда от едно или повече от 26 определени състояния. Повечето от тях са причинени от инфекции, бактерии, вируси, гъбички, паразити и други микроорганизми. Известни са като опортюнистични инфекции и могат да засегнат всеки орган. Често се срещат при хора болни от СПИН и в същото време почти не се наблюдават при здрави хора (с нормална имунна система). При болните от СПИН опортюнистичните инфекции често са изключително тежки и животозастрашаващи.
Общо 23 човека са преминали през кабинета в четвъртък. По-голям интерес към изследванията е проявил нежният пол. 18 жени доброволно са се изследвали и 5 мъже. Възрастовата граница на преминалите през тестовете е между 24 и 63 години.

Общо
Продължават безплатните изследвания за СПИН
Заглавие
Продължават безплатните изследвания за СПИН
Описание
До момента 18 жени са се подложили на скрининг и само 5 мъже.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker