Новини

Проф. д-р Кантарджиев: Трябва контрол върху ваксинирането с изследване, не с бележки

Джипита се договаряли с майките да не слагат ваксини на децата, а да ги отчитат като направени

Повторната ваксинация (реимунизация) се извършва на 4 - 6 годишна възраст.
Необходим е контрол върху ваксинирането и то не с бележки, а с изследвания на кръв за доказване наличието на антитела, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Необходим е контрол върху ваксинирането и то не с бележки, а с изследвания на кръв за доказване наличието на антитела, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на 16-та национална среща на медици и медии в Албена, организирана от фондация „Медии, общество, семейство, традиции” (МОСТ).

Повод за тревогата на професора са новите случаи на морбили в Пазарджик през последния месец. При 5 деца е установено, че те не са ваксинирани с поливалентната ваксина за рубеола, морбили и паротит. „Най-лошото е, че те са записани като ваксинирани, без ваксината да е сложена. ” – коментира той. Подобни случаи показват според проф. Кантарджиев, че не сме си направили никакви изводи от епидемията от 2009 – 2011 година, когато 24 000 деца заболяха от морбили и 24 деца умряха. Той подчерта, че тази болест съвсем не е безобидна, защото засяга нервната система след прекараната инфекция. Фактът, че толкова деца са заразени, означавал само едно – че ваксинациите не са направени.


Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар в България. Децата би трябвало да се ваксинират на 12 – 15 месечна възраст. Повторната ваксинация (реимунизация) се извършва на 4 – 6 годишна възраст. „Няма друга държава, която да дава 30-40 милиона за закупуване на ваксини и да не дава нито една стотинка, за да разбере дали те се слагат. Как се разбира това ли? На определен период се взима кръв на децата, за да се установи дали в нея има антитела. Крайно време е да се въведе контрол и когато в една област се установи, че ваксините не се поставят, джипитата и РЗИ да носят отговорност” – заяви директорът на Националния център по паразитни и заразни болести.
Той сподели, че у нас има практика общопрактикуващи лекари да се договарят с майките да не имунизират децата им, но да отчитат ваксините като поставени. Д-р Кантарджиев смята, че на тази практика трябва да се сложи край, защото иначе ще има епидемии. Специалистът е категоричен, че настроенията срещу ваксините са безпочвени и е ужасно, че точно майки интелектуалки най-ревностно ги отричат. Той посочи, че в света е изкоренена едрата шарка, а вече и детският паралич и то само благодарение на имунизациите.
Според проф. Кантарджиев в основата антиваксиналното движение стоят неправителствени организации, които имат комерсиални намерения. „Когато падне имунизационното покритие и настане епидемия, същите тези организации ще искат пари от Министерството на здравеопазването, за да убеждават майките колко са важни ваксините” , коментира той.
Проф. Кантарджиев призна, че само в Източна Европа ваксините са задължителни. Но в Италия вече било прието задължителното имунизиране в резултат на силните миграционни процеси. В Германия се обсъждало някои ваксини да станат задължителни. Впрочем там нямало как да запишеш детето си в детска градина или на училище, ако то не е ваксинирано. При това имунизациите не се доказвали с бележки, а с изследване.

Общо
Проф. д-р Кантарджиев: Трябва контрол върху ваксинирането с изследване, не с бележки
Заглавие
Проф. д-р Кантарджиев: Трябва контрол върху ваксинирането с изследване, не с бележки
Описание
Джипита се договаряли с майките да не слагат ваксини на децата, а да ги отчитат като направени.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker