Новини

Проф. д-р Златко Кълвачев: Вирусите са умни и красиви, крият много тайни

Вирусите причиняват рак, безплодие, но могат и да лекуват, обяснява един от водещите вирусолози у нас

. В момента проф. Кълвачев завежда вирусологичната лаборатория в столичната болница „Надежда“.
Проф. д-р Златко Кълвачев е сред най-изтъкнатите български вирусолози.

Проф. д-р Златко Кълвачев е сред най-изтъкнатите български вирусолози. Работил е в редица страни като Русия, Финландия, Индия, САЩ с някой от най-големите имена в тази област. В периода 1994 – 2001 г. е във Венецуела, където ръководи лабораторията по вирусология и работи в Института за научни изследвания. Докато е там започва да проучва влиянието на българския невен върху ХИВ вируса, публикува статия по темата и тя става най-цитираната му статия по света. За съжаление, проучванията му не стигат до края, но днес други чужди екипи продължават работата в тази насока. В момента проф. Кълвачев завежда вирусологичната лаборатория в столичната болница „Надежда“. А медицинската си кариера е започнал от военната болница в Русе. Проф. Кълвачев пази много мили спомени от този период. Тогава освен че се занимава с лечебна дейност, пише научно – популярни статии за русенския официоз „Дунавска правда“. Благодарение на тези хонорари си купува първата пишешеща машина.
„Обичайте вирусите, те са красиви и умни!“- казва проф. д-р Златко Кълвачев, който в събота изнесе лекция на тема „Вируси – въпроси и отговори“ пред лекари и медицински сестри в УМБАЛ „Канев“. Това не е просто ексцентрична приумица, а дълбоко мотивирано заключение на един от най-известните български вирусолози. Увеличени многократно, някои вируси приличат на диаманти, коментира по време на изложението си проф. Кълвачев. Разбира се, че са опасни, но не бива да треперим от страх пред тях, а по-скоро да ги изучаваме, за да ги използваме за полезни неща, допълва той.
Вирусите като лечители
Когато се използват правилно, вирусите могат да правят чудеса – например да лекуват рак, открехва вратата към техния микроскопичен свят проф. Кълвачев. Ако това не е парадокс – вирусите са причинители на рак и в същото време могат да го лекуват! Вирусологът споделя, че към момента за лечение на рак вече набира скорост онколитичната вирусна терапия, при която се използва естествената способност на вирусите да разрушават клетката. На тази основа вече има 7-8 препарата, които атакуват туморите и те са на етап клинични изпитания. На пазара, макар и не на българския, вече са Rigvir за лечение на меланома, а Reolysin за рак на панкреаса. Проф. Кълвачев смята, че в следващите 5 години онколитичната вирусна терапия ще се използва широко. Към момента проучванията сочат, че тя може да помогне за лечението на 10- 15 типа рак. При това ефектът е добър дори при метастази.
С вируси могат да се лекуват мозъчни тумори, тумори на панкреаса, меланом и др. За лечение на мозъчни тумори например може да се използва херпес вирус, обяснява специалистът. Този вирус при репликацията си в делящата клетка я разрушава, но мозъчните клетки не се делят, така че той няма да ги унищожи. За сметка на това обаче ще атакува и разруши туморните клетки, които се делят интензивно.
Онколитичните вируси освен че поразяват раковите клетки, лекуват и чрез активиране на имунната система на човека. След като вирусът зарази туморната клетка, той започва да се размножава в нея, а поразената клетка освобождава туморни антигени, които помагат на имунната система да разпознае увредените клетки и от своя страна да ги атакува. Ето ти парадокс – излиза, че нашият враг вирусът се съюзява с нашата система за защита!
Проф. Златко Кълвачев подчертава и още един факт – 8 % от човешкия геном се състои от вирусни гени. Учените предполагат, че именно тези ендогенни вируси, които ние унаследяваме, са спасили човечеството от опустошителни епидемии. Наличието тъкмо на тези вирусни гени предопределя съществуването на специфични белтъци и техни производни, които ни защитават генетично от други вируси.
Вирусите причинители на онкозаболявания
Връзката между вирусите и някои видове рак е научно доказана. При някои от тях причинно-следствената връзка е директна, т.е. вирусът е необходимо и достатъчно условиe за активиране на канцерогенезата, в други е необходимо, но недостатъчно условие, обяснява професорът вирусолог. Един от най-разпространените онковируси е човешкият папилома вирус. У нас за него се говори като причинител на рак на шийката на матката, но той причинява още рак на пениса, ларингса, на белия дроб и др. Според проф. Кълвачев излишно се сатанизират ваксините, тъй като няма никакви доказателства за тяхната опасност. Скорошно изследване в Япония на въздействието на ваксината за рак на шийката на матката, показало, че тя е безопасна. Нещо повече, професорът смята, че тази ваксина трябва да се слага не само на момичета, но и на момчета.
Херпес вирусът тип 8 води до сарком Капоши, Т- лимфотропния вирус има отношение към левкемията при възрастните, уточнява проф. Кълвачев. Има друга група вируси, които отключват болестта, но не я причиняват директно, като например хепатитните вируси В и С. Аденовирусите се свързват с тумори на очите и белия дроб. Проф. Кълвачев обръща внимание и на вируса Епщайн – Бар, който е широко разпространен сред хората, а заразяването с него става по въздушно-капков път. Повечето от носителите му не се разболяват, но при някои се стига до назофарингиален карцином или лимфом и други канцерогенни заболявания. Кой е този определящ фактор, все още не е ясно, споделя вирусологът.
Тъй като в много от случаите ние си носим вирусите у нас продължително време преди да се отключи патологията, е добре човек да си прави профилактични изследвания, съветва специалистът.
Вирусите и репродуктивното здраве
7-8 вируса директно са отговорни за увреждането на репродуктивната система на човека. Те заразяват сперматозоидите, като го деформират и променят енизимите му, едни ги активират, други ги инхибират. В резултат те губят частично или напълно оплодителната си способност. При жената този вид вируси оказват влияние на ендометриума, не пречат пряко на оплождането, но пречат на износването на плода, пояснява професорът. Затова, когато двойката има репордуктивни проблеми, е добре тя да изключи наличието на вируси или пък да се знае кой вирус е причинителя, съветва той. Според него, когато една двойка има проблем, обикновено жената я скъсват от изследвания, а на мъжа се прави само една спермограма, а когато тя покаже отклонения, не се търси причината. И то при положение, че науката вече е установила, че половината от патогенезата се дължи на мъжа.
По отношение на вирусите, които причиняват репордуктивни проблеми при хората, проф. Кълвачев посочва още, че вирусите на хепатит В и С е доказано, че могат да увредят сперматозоидите. Да се открие наличието на тези вируси е важно не само с оглед на репродукцията, но въобще с оглед на здравето, защото хепатит С протича безсимптомно, 20 години може да носим вируса и изведнъж да се отключи. Известният специалист назовава още един опасен за зачеването вирус – херпес 6. Наричат го вирус на безплодието.
Светът на вирусите крие още тайни
Проф. д.-р Златко Кълвачев е убеден, че тепърва предстоят още много открития в този микросвят, който човечеството все още слабо познава. Първият вирус е открит едва преди 125 години и вече са известни около 2500 вируса. Математически модел предполага, че на Земята живеят над 300-400 000. Напоследък са открити гигантски вируси в ледовете на Сибир, в пъти по-големи от обичайните, и са наречени Мими, Пандора, Самба. Тяхното патологично въздействие на този етап не е известно. Още по-любопитното според вирусолога на столичната болница „Надежда“ е, че учените са установили „вирус във вируса“, което ще открие нов хоризонт, така както бактериофагите стават помощници срещу антибиотичната резистентност. Според проф. Кълвачев добрата новина е, че от известните 2500 вируса само 600 водят до патологии при хората и животните, а от тях 20 се свързват с проблеми в репродуктивното здраве.

Общо
Проф. д-р Златко Кълвачев: Вирусите са умни и красиви, крият много тайни
Заглавие
Проф. д-р Златко Кълвачев: Вирусите са умни и красиви, крият много тайни
Описание
Вирусологът споделя, че към момента за лечение на рак вече набира скорост онколитичната вирусна терапия, при която се използва естествената способност на вирусите да разрушават клетката.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker