Начало - Новини - Проф. д-р Радка Аргирова: Ваксинирането не е личен, а обществен въпрос

Проф. д-р Радка Аргирова: Ваксинирането не е личен, а обществен въпрос

Децата на бежанците не са имунизирани, миграционната вълна повишава риска от инфекциозни заболявания

Ваксиналното покритие за всяка ваксина е различно, но общо взето спадне ли то под 90 %, има риск, а у нас то е много по-ниско, заяви известният вирусолог  проф. д-р Радка Аргирова.

Ваксиналното покритие за всяка ваксина е различно, но общо взето спадне ли то под 90 %, има риск, а у нас то е много по-ниско, заяви известният вирусолог проф. д-р Радка Аргирова.

Защо децата трябва да се ваксинират, има ли риск от ваксините и до колко са оправдани страховете на родителите, които са последователи на антиваксиналното движение, което напоследък се разпространи и у нас, коментираха вчера на кръгла маса във Велико Търново, организирана от фондация „МОСТ“ медици и журналисти. Темата беше разгледана и с оглед на бежанската вълна, която залива Европа и страната ни.
Ваксиналното покритие за всяка ваксина е различно, но общо взето спадне ли то под 90 %, има риск, а у нас то е много по-ниско, заяви известният вирусолог проф. д-р Радка Аргирова. Тя бе категорична, че бежанската вълна също създава опасност, защото децата на тези семейства изобщо не са ваксинирани. В бежанските лагери в Турция децата се ваксинират, но това съвсем не са всички мигранти, които идва у нас и в Европа, отбеляза тя. Според проф. Аргирова у нас също се стараем да имунизираме децата на бежанците, но не успяваме на сто процента. А това крие риск и означава, че особено в такава ситуация родителите трябва да бъдат отговорни и да не лишават децата си от задължителните имунизации.
Това не е личен, а обществен въпрос, ние трябва да сме отговорни за общественото здраве, заяви още проф. Аргирова. Когато в една общност достатъчно хора са имунизирани срещу дадено заболяване, то се среща рядко и така тези, които не са, също са защитени в голяма степен, защото има обществен имунитет, коментира тя. Именно затова в много страни децата, за да постъпят в детска градина, в училище или университет, трябва да представят документ, че са имунизирани. Така е например в Германия, във Великобритания… същото важи и за нашите лекари, които заминават в чужбина. И няма как да се излъже, защото се взема кръвна проба и се вижда дали в нея има антитела. По този начин обществото се предпазва от епидемии, които в миналато са отнемали милиони човешки животи.
Проф. Аргирова опроверга митовете, които напоследък се ширят за ваксините. Тя обърна внимание на това, че ваксините, които влизат в националния имунизационен календар са главно срещу заболявания, които се предават по въздушно-капков път и поради това няма как да се предпазим от тях. Други са препоръчителни, като тези срещу ХИВ или рака на шийката на матката например. Те се предават по полов път и в този случай всеки има лична отговорност за поведението си, коментира известният вирусолог. За да решиш дали да си купиш такава ваксина и да я използваш, е личен избор, но за да бъде направен той, човек трябва да е информиран. Затова е необходимо всички лекари, особено личните, да бъдат информирани и обучени, категорична е д-р Аргирова. Те трябва да обясняват на хората какви са ползите и в кои случаи могат да се очакват нежелани реакции. Мнозинаа не знаят, че ваксините не се правят от живи вируси, а от обезвредени, които не могат да ни заразят, а само да предизвикат образуването на антитела. Напоследък се използва нова технология – във ваксината влизат само повърхностни елементи на вируса, не и ДНК. Такава например е ваксината срещу папилома вируса, така че няма никаква опасност от зараза, коментира специалистът.
Според д-р Радка Аргирова антиваксиналните движения не са от вчера. Преди 80 години например в САЩ е имало Антиваксинална академия, а самият доктор Дженер, който прави първата ваксина срещу вариола, е станал член на Кралската академия на науките не за това епохално дело, а заради проучванията си за гнезденето на кукумявката. Както се вижда, всяко ново нещо трудно си пробива път и ние не трябва да се караме на родителите и да ги обиждаме, а да говорим с тях и да им обясняваме, убедена е д-р Аргирова.
Мит е, че инфекциозните болести са започнали да изчезват преди ваксините заради по-добрата хигиена и санитарни условия, казва тя. През 1974 година Англия, Швеция и Япония ограничават използването на ваксината срещу коклюш и резултатът е висока заболеваемост и смъртност. През 90-те години в Украйна отричат ваксините, защото били дело на комунистите, ваксиналното покритие спада, последствията са: 50 хиляди заболели деца и 1700 починали. През юни 2015-а в Испания умира неимунизирано дете от дифтерия, чиито родители са срещу ваксините. Това е първият случай на заболяванетоо в Испания след 1986 година.
Да, трябва да сме наясно, че ваксините не гарантират, че няма да се разболееш, но когато това се случи, инфекцията протича по-леко и не се стига до фатален край, категорична е медицинската практика. При деца, които не са ваксинирани срещу морбили, едно на двадесет развиват енцефалит, а при ваксинираните – едно на един милион. Нека родителите да преценят кое е за предпочитане, провокира проф. Аргирова.
Освен това тя обръща внимание, че когато вземаме решение за ваксинациите, трябва да си даваме сметка за особеностите на вируса. Така е с полиомелита, той съществува все още само в 4 държави по света, но има диви щамове в почвата, във водите, които могат да възвърнат вирусолетността си, коментира специалистът. В същото време там, където, като при хепатит А, санитарно-хигиенните условия са достатъчни, ваксинациите не са задължителни, посочва тя. И дава пример с Унгария, където преди години имало широко разпространение на тази болест на мръсните ръце. Когато сменили цялата ВиК система, заболяването изчезнало.
Проф. Аргирова обръща внимание, че у нас, както и по света, има Изпълнителна агенция по лекарствата, която се информира за всички реакции след ваксиниране- температура, зачервяване, гадене, като всяка се изяснява поотделно. Така че има постмаркетингов мониторинг върху всички ваксини, пуснати за широка употреба. Когото страничните ефекти от дадена ваксинална серия са по-чести от очакваните, тя се изтегля от употреба.
Проф. Радка Аргирова предупреждава, че по принцип при всички ваксини има контраиндикации – например висока температура и алергии. Всеки случай обаче трябва да се преценява индивидуално. Тя подчертава, че повечето странични ефекти са незначителни и временни, а тежките реакции и смъртните случаи са толкова редки, че рискът им трудно може да се оцени. Например за починалото момиченце от Самоводене, за което медиите писаха, че е починало след ваксинация срещу рак на шийката на матката, било установено, че всъщност то е имало автоимунно заболяване. Причинно-следствената връзка между тежките инциденти и ваксинациите, когато има съвпадения с други заболявания, не е доказана.

Проф. д-р Радка Аргирова: Ваксинирането не е личен, а обществен въпрос
Децата на бежанците не са имунизирани, миграционната вълна повишава риска от инфекциозни заболявания.

Коментари

Преминете на горе