Новини

Проф. Ерик Вердин: Големите и задружни семейства са фактор за дълголетие

По-малко храна, по-малко захари значи по-дълг живот, съветва американският изследовател на стареенето

Що се отнася до храната, той смята, че най-важното, което може да ни посъветва, е да намалим количеството на храната, тъй като това удължава живота.
В подкрепа на тезата за връзката между дълголетието и големите и задружни семейства, проф. Вердин посочи, че най-голяма продължителност на живота в Калифорния се наблюдава при адвентистите.

Там, където големите фамилии живеят заедно и задружно, дълголетието е обичайно. Силната родовата връзка и спазването на семейните традииции са един от основните фактори за дълголетие, заяви вчера в предаването на бТВ „120 минути“ проф. Ерик Вердин, президент на Бък институт за изследване на стареенето в САЩ. Храненето, физическата активност, избягването на тютюнопушеното са другите важни условия за съхраняване на здравето и младостта, посочи още той.

Ден преди участието си в тв предаването американският учен получи почетното звание Доктор хонорис кауза, което му присъди БАН заради изключителните му научни постижения в областта на биомедицината.
В подкрепа на тезата за връзката между дълголетието и големите и задружни семейства, проф. Вердин посочи, че най-голяма продължителност на живота в Калифорния се наблюдава при адвентистите. Те са сплотени, спазват своите принципи и традиции, което им носи положителни емоции, чувство за стабилност. „В контраст, тенденцията за изолация на старите хора в страчески домове, води до обратното – те се чувстват изолирани и самотни, което съкращава дните им“ – каза ученият.
Що се отнася до храната, той смята, че най-важното, което може да ни посъветва, е да намалим количеството на храната, тъй като това удължава живота. Днес в западните общества, вкл. в България, се яде много. Особено опасни са въглехидратите. Проф Вердин сподели, че тезата за мазнините, които провокират наднормено тегло, май ще се окаже несъстоятелна. Той посочи, че през последните 20-30 години все повоче продукти в търговската мрежа са с намалена масленост, но това не намлява затлъстяването. Всъщност се оказало, че много по-важен факткор за въглехидратите. Бял хляб и други тестени продукти, плодови сокове, захарни изделия, напитки – всички те вдигат кръвната захар, а след малко се засилва чувството за глад. През септември 2017 г. било направено важно изследване за влиянието на въглехидратите, което потвърдило, че те водят до състаряване. Основно създават риск за сърдечно-съдови заболявания.
Мнението на професора от Бък институт е интересно и по отношение на прясното мляко и млечните продукти и глутена. Както е известно, напоследък по света и у нас има много крайни мнения. Отричат млякото и млечните продукти, защото били вредни, създавали слуз в организма, не се усвоявали. Глутенът и той е заклеймен. Проф. Вердин обаче каза: „ В големи количества млечните продукти не са полезни, но да се твърди, че са само за телета, е крайно.“ Според него има хора, които са нетолерантни към лактозата, но останалите, ако спазват мярката, могат да консумират мляко и неговите производни. Съветът му е да се предпочитат ферментирали продукти – кефир, кисело мляко, сирене.
За глутена мнението му е подобно. Да, има хора, които не могат да усвояват глутена, но те са само 3-4 %. Впрочем неслучайно в предаването стана дума, че на пазара е пусната дори козметика „без глутен“, което е нон сенс. В потвърждение на това проф. Вердин сподели, че наскоро в САЩ е видял пакетирана сол с надпис „без глутен“!
По отношение на стареенето американсккият професор заяви, че Бък институтът работи върху проблема да се намалят темповете на остаряването, като се ограничат заболяванията. Той коментира, че се разработват и медикаменти, които могат да забавят процеса и че учените от Бък институт вече са пред медицински изпитания. Проф. Ерик Вердин сподели, че демографската криза в България е възможност страната ни да напредне в науката за стареенето и че той ще се радва на едно такова сътрудничество с българските си колеги.
Източник: бТВ, „120 минути“

Общо
Проф. Ерик Вердин: Големите и задружни семейства са фактор за дълголетие
Заглавие
Проф. Ерик Вердин: Големите и задружни семейства са фактор за дълголетие
Описание
Ден преди участието си в тв предаването американският учен получи почетното звание Доктор хонорис кауза, което му присъди БАН заради изключителните му научни постижения в областта на биомедицината.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker