Новини

Професор Рефетов не спира да спортува и на 77

Проф. Рефетов
Проф. Рефетов

Професор Самуел Рефетов поддържа перфектна форма със спорт. На 77-години, русенецът, който е номиниран за най-престижното отличие – Нобелова награда по медицина, поддържа здравето си с плуване и кросове. Дори днес сутринта, въпреки натоварената си програма, проф. Рефетов отделил 30 минути, за да спортува близо до Дунава, по Крайбрежната ивица. Негови близки довериха, че освен на спорта, професорът залага и на здравословното хранене, затова изглежда и се чувства прекрасно в третата възраст.
На официална церемония в Заседателна зала на Община Русе днес, проф. Самуел Рефетов получи званието „Почетен гражданин на град Русе“. Най-високото отличие на Община Русе беше връчено от председателя на Общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев в навечерието на 22 септември. Наградата е за изключителен принос и научни постижения в областта на ендокринологията, педиатрията и молекулярната генетика.
„Горди сме с нашия именит съгражданин, един успял българин. Прекланяме се пред всичко, което е постигнал. Биографията му е впечатляваща, олицетворение на това, на което искаме да научим младите – олицетворение на свободния дух”, заяви кметът Пламен Стоилов..
„Особено съм поласкан да бъда днес тук сред Вас и да бъда удостоен за почетен гражданин на родния ми град, в който съм живял и учил като дете…, където се къпах в Дунава. Това чувство не може да дойде в резултат на материален интерес, изпитах го със сърцето си“, заяви проф. Рефетов и благодари за присъденото му отличие.
Изтъкнатият русенец бе удостоен днес и с най-високата академична почетна титла за фундаменталните му научни и творчески постижения в областта на ендокринологията, педиатрията и молекулярната генетика.
Проф. Самуил Рефетов гостува в България и Русе по покана на Българската академия на науките и изкуствата, която чества 10 години от възстановяването си през 2004 г. От тогава проф. Рефетов е редовен член на академичното й тяло.
Американският професор от Университета в Чикаго Самуил Рефетов е номиниран за най-престижното отличие – Нобелова награда по медицина за фундаменталния му принос в областта на молекулярната генетика. След дългогодишни проучвания, започнали от 1969 година, през 1989 година професор Самуил Рефетов открива синдрома на резистентност към тиреоидните хормони. Този синдром по-късно е наречен „Рефетов синдром“ на името на своя откривател. Същността на откритието е в това, че професор Рефетов е разкрил причината за тази резистентност – мутацията на рецептора на щитовидните хормони. Образно и достъпно, проф. Рефетов обяснява откритието си – ако хормонът е „ключът“, а рецепторът е „ключалката“, то решението на дългогодишната загадка пред медиците е в „ключалката“, т.е. рецепторът. Откритието дава огромен тласък за развитието на генетиката в световен мащаб, за което проф. Рефетов е предложен за Нобелов лауреат по медицина.

Проф. Рефетов благодари за присъденото отличие
Проф. Рефетов благодари за присъденото отличие

Самуил Рефетов е роден през 1937 година в гр. Русе, където завършва френското католическо училище „Нотр Дам де Сион“. През 1949 година семейството му емигрира в Белгия. Там той завършва френски лицей в гр. Антверпен. След 5 години семейството се изселва в Канада. С. Рефетов завършва висше образование – бакалавърска степен по биохимия. Под влиянието на немския лекар и философ Алберт Швайцер, той насочва интересите си към медицината, завладян от хуманизма на учителя си – един от най-великите мъже на нашето време, Нобелов лауреат за мир през 1952 г. Рефетов завършва медицина – магистърска и докторска степен в Медицинския факултет на университета „McGill“ в Монреал. Професионалната му визия като лекар и изследовател е белязана от постдокторските програми в известни болници и клиники в Монреал, а след това в Америка – в Бостън и в Лос Анджелис.

Преподавателската си кариера С. Рефетов започва през 1969 г. в университета в Чикаго, където е и досега. Последователно заема академичните длъжности асистент по медицина, главен асистент, доцент. През 1977 година е избран е за професор по медицина, като преподавателските и изследователски приоритети на професора са в областта на ендокринологията, педиатрията и генетиката.

Творческият път на проф. С. Рефетов като лекар-изследовател започва от едно предизвикателство – експедицията му в джунглата край река Амазонка за изучаване на тропическите болести, пътят пресича изисканите клинични изследователски лаборатории и болници на едни от най-известните университети в света – Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж и Харвардския университет в Бостън, за да достигне до директорската позиция в Лабораторията по тиреоидни изследвания и ендокринната лаборатория на Чикагския университет.

Съчетал преподавателски и изследователски компетенции в авторитетен академичен профил, проф. Рефетов е канен за лекции пред аудитории на известни университети в света – Италия, Белгия, Япония, Англия, Канада, Еквадор и др.

На официална церемония в Заседателна зала на Община Русе днес, проф. Самуел Рефетов получи званието „Почетен гражданин на град Русе“.
На официална церемония в Заседателна зала на Община Русе днес, проф. Самуел Рефетов получи званието „Почетен гражданин на град Русе“.

В творческото кредо на преподавателя, изследователя и хуманиста проф. Рефетов са вписани 510 публикации, значимо присъстващи в световно известни издания и носещи стила на доказателствената медицина и точната научна мисъл.

Проф. Рефетов е избран за DHC по медицина на университета Каляри, Италия, и за DHC по медицина и фармакология на Свободния университет в Брюксел.

Носител е на 29 почетни награди и отличия от научни институции и асоциации в областта на медицината, общественото здраве, биохимията и медицинската физика. Сред най-ценните му награди е „Фред Кондрак Кох“, която Американската ендокринна организация му връчва през 2012 година за цялостен принос в ендокринологията.

Проф. Рефетов е член на 15 професионални организации и асоциации. Член е на издателските бордове на 10 списания, включително и на списание „Българска медицина“, издание на Българската академия на науките и изкуствата.

Очаквайте – интересна новина при участието на проф. Рефетов в научна конференция в русенската болница 

Общо
Професор Рефетов не спира да спортува и на 77
Заглавие
Професор Рефетов не спира да спортува и на 77
Описание
На официална церемония в Заседателна зала на Община Русе днес, проф. Самуел Рефетов получи званието „Почетен гражданин на град Русе“
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker