Начало - Новини - Професор Рефетов не спира да спортува и на 77

Професор Рефетов не спира да спортува и на 77

Проф. Рефетов

Проф. Рефетов

Професор Самуел Рефетов поддържа перфектна форма със спорт. На 77-години, русенецът, който е номиниран за най-престижното отличие – Нобелова награда по медицина, поддържа здравето си с плуване и кросове. Дори днес сутринта, въпреки натоварената си програма, проф. Рефетов отделил 30 минути, за да спортува близо до Дунава, по Крайбрежната ивица. Негови близки довериха, че освен на спорта, професорът залага и на здравословното хранене, затова изглежда и се чувства прекрасно в третата възраст.
На официална церемония в Заседателна зала на Община Русе днес, проф. Самуел Рефетов получи званието „Почетен гражданин на град Русе“. Най-високото отличие на Община Русе беше връчено от председателя на Общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев в навечерието на 22 септември. Наградата е за изключителен принос и научни постижения в областта на ендокринологията, педиатрията и молекулярната генетика.
„Горди сме с нашия именит съгражданин, един успял българин. Прекланяме се пред всичко, което е постигнал. Биографията му е впечатляваща, олицетворение на това, на което искаме да научим младите – олицетворение на свободния дух”, заяви кметът Пламен Стоилов..
„Особено съм поласкан да бъда днес тук сред Вас и да бъда удостоен за почетен гражданин на родния ми град, в който съм живял и учил като дете…, където се къпах в Дунава. Това чувство не може да дойде в резултат на материален интерес, изпитах го със сърцето си“, заяви проф. Рефетов и благодари за присъденото му отличие.
Изтъкнатият русенец бе удостоен днес и с най-високата академична почетна титла за фундаменталните му научни и творчески постижения в областта на ендокринологията, педиатрията и молекулярната генетика.
Проф. Самуил Рефетов гостува в България и Русе по покана на Българската академия на науките и изкуствата, която чества 10 години от възстановяването си през 2004 г. От тогава проф. Рефетов е редовен член на академичното й тяло.
Американският професор от Университета в Чикаго Самуил Рефетов е номиниран за най-престижното отличие – Нобелова награда по медицина за фундаменталния му принос в областта на молекулярната генетика. След дългогодишни проучвания, започнали от 1969 година, през 1989 година професор Самуил Рефетов открива синдрома на резистентност към тиреоидните хормони. Този синдром по-късно е наречен „Рефетов синдром“ на името на своя откривател. Същността на откритието е в това, че професор Рефетов е разкрил причината за тази резистентност – мутацията на рецептора на щитовидните хормони. Образно и достъпно, проф. Рефетов обяснява откритието си – ако хормонът е „ключът“, а рецепторът е „ключалката“, то решението на дългогодишната загадка пред медиците е в „ключалката“, т.е. рецепторът. Откритието дава огромен тласък за развитието на генетиката в световен мащаб, за което проф. Рефетов е предложен за Нобелов лауреат по медицина.

Проф. Рефетов благодари за присъденото отличие

Проф. Рефетов благодари за присъденото отличие

Самуил Рефетов е роден през 1937 година в гр. Русе, където завършва френското католическо училище „Нотр Дам де Сион“. През 1949 година семейството му емигрира в Белгия. Там той завършва френски лицей в гр. Антверпен. След 5 години семейството се изселва в Канада. С. Рефетов завършва висше образование – бакалавърска степен по биохимия. Под влиянието на немския лекар и философ Алберт Швайцер, той насочва интересите си към медицината, завладян от хуманизма на учителя си – един от най-великите мъже на нашето време, Нобелов лауреат за мир през 1952 г. Рефетов завършва медицина – магистърска и докторска степен в Медицинския факултет на университета „McGill“ в Монреал. Професионалната му визия като лекар и изследовател е белязана от постдокторските програми в известни болници и клиники в Монреал, а след това в Америка – в Бостън и в Лос Анджелис.

Преподавателската си кариера С. Рефетов започва през 1969 г. в университета в Чикаго, където е и досега. Последователно заема академичните длъжности асистент по медицина, главен асистент, доцент. През 1977 година е избран е за професор по медицина, като преподавателските и изследователски приоритети на професора са в областта на ендокринологията, педиатрията и генетиката.

Творческият път на проф. С. Рефетов като лекар-изследовател започва от едно предизвикателство – експедицията му в джунглата край река Амазонка за изучаване на тропическите болести, пътят пресича изисканите клинични изследователски лаборатории и болници на едни от най-известните университети в света – Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж и Харвардския университет в Бостън, за да достигне до директорската позиция в Лабораторията по тиреоидни изследвания и ендокринната лаборатория на Чикагския университет.

Съчетал преподавателски и изследователски компетенции в авторитетен академичен профил, проф. Рефетов е канен за лекции пред аудитории на известни университети в света – Италия, Белгия, Япония, Англия, Канада, Еквадор и др.

На официална церемония в Заседателна зала на Община Русе днес, проф. Самуел Рефетов получи званието „Почетен гражданин на град Русе“.

На официална церемония в Заседателна зала на Община Русе днес, проф. Самуел Рефетов получи званието „Почетен гражданин на град Русе“.

В творческото кредо на преподавателя, изследователя и хуманиста проф. Рефетов са вписани 510 публикации, значимо присъстващи в световно известни издания и носещи стила на доказателствената медицина и точната научна мисъл.

Проф. Рефетов е избран за DHC по медицина на университета Каляри, Италия, и за DHC по медицина и фармакология на Свободния университет в Брюксел.

Носител е на 29 почетни награди и отличия от научни институции и асоциации в областта на медицината, общественото здраве, биохимията и медицинската физика. Сред най-ценните му награди е „Фред Кондрак Кох“, която Американската ендокринна организация му връчва през 2012 година за цялостен принос в ендокринологията.

Проф. Рефетов е член на 15 професионални организации и асоциации. Член е на издателските бордове на 10 списания, включително и на списание „Българска медицина“, издание на Българската академия на науките и изкуствата.

Очаквайте – интересна новина при участието на проф. Рефетов в научна конференция в русенската болница 

Професор Рефетов не спира да спортува и на 77
На официална церемония в Заседателна зала на Община Русе днес, проф. Самуел Рефетов получи званието „Почетен гражданин на град Русе“

Коментари

Преминете на горе