Новини

За и против противогрипните ваксини

За хората над 60-65 години и децата те са шанс срещу усложнения

Наближава времето за противогрипните ваксини.
Наближава времето за противогрипните ваксини.

Наближава времето за противогрипните ваксини. Те обаче са препоръчителни, което означава, че ние сами трябва да вземем решението дали да си ги поставим и да си ги платим. С други думи, изправени сме пред дилема и за да я решим, трябва да се информираме за ползите и минусите.
Противниците на антигрипните ваксини ще се опитат да ви убедят, че от тях няма полза. Първо, защото с тях или без тях, все ще се разболеете. Второ, защото по-добър ефект можете да постигнете, ако пиете добавки, които засилват имунитета.
Да, на пръв поглед в тези твърдения има логика, защото няма ваксина, която да е 100 % ефективна. Още повече че грипният вирус бързо мутира и ако се защитим от един щам, можем да се заразим с друг. Затова всяка година се налага нова разработка на противогрипна ваксина. Освен това е вярно, че силната имунна система предпазва от тежко развитие на болестта, защото организмът успява да се пребори с чуждия агент.
Науката обаче е категорична, че антигрипните ваксини са добро решение за деца с неукрепнала имунна система и за възрастни с редица заболявания, особено за хора над 60-65 години със сърдечно-съдови и хронични белодробни заболявания, при които грипът може да доведе до сериозни усложнения и дори до фатален край. Грипът принципно създава условия за вторични бактериални инфекции, а комбинирането на вирусна и бактериална инфекция нарушава сериозно функциите на белите дробове и организма, което може да е фатално при възрастните и децата.
Специалистите са категорични, че противогрипните ваксини не са опасни, тъй като се произвеждат от инактивирани, убити вируси които не могат да ни разболеят, но предизвикват имунната система да изработи антитела срещу тях. Така в момента, в който организъмът се сблъска с живи вируси, той вече разполага с антитела, които са готови да обезвредят нашественика.
Проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог в болница „Токуда“, обяснява, че противогрипната ваксина не гарантира, че на ваксинираните, че няма да се заразят, но е сигурно, че тя ще намали проявите на грипната инфекция и те няма да са фатални за тях. Тя съобщи, че напоследък има нова тенденция – разработват се ваксини против грип за възрастни хора с по-високи дози антигени, тъй като е установено, че те дават по-добра защита.
Проф. Аргирова съветва рисковите групи да се ваксинират. Но предупреждава, че когато се прави ваксина, човек трябва да е здрав. Освен това ваксината не е препоръчителна за хора с алергии, тъй като тя се произвежда по технология, при която се използват кокоши яйца, които могат да предизвикат у някои алергични реакции. Имунитет се изгражда за около един месец, така че поне толкова време преди началото на грипната епидемия е разумно човек да се ваксинира.
Прилагането на противогрипна ваксина е въпрос на личен избор, така че нека всеки сам да прецени кой риск е по-голям – от ваксината или от заболяването.

Общо
За и против противогрипните ваксини
Заглавие
За и против противогрипните ваксини
Описание
За хората над 60-65 години и децата те са шанс срещу усложнения.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker