Новини

„Пълмед“ с Център по дерматология и алергология

В центъра се извършва и съпътстващо защитно лечение, за да се избегнат сериозни и животоопасни реакции

Пълмед
Нов център по дерматология и алергология вече функционира на територията на пловдивската болница „Пълмед“.

Нов център по дерматология и алергология вече функционира на територията на пловдивската болница „Пълмед“. Той се състои от кабинети и лаборатория в ДКЦ „Пълмед“ и се оглавява от известният пловдивски дерматовенеролог и алерголог доц. Румяна Янкова. В него се извършват не само консултации, но и разнообразни изследвания – тестуване с алергени за дихателна, хранителна и други видове алергии, а също и медикаменти, включително така необходимите тестове с упойки за пациенти преди операции.
Предоперативното обслужване се осъществява не само за лежащо болните от болница „Пълмед“, но и за всяка друга болница, отделение, ДКЦ, медицинско заведение и пациент, които желаят да го осъществят самостоятелно в „Пълмед“. В центъра се извършва и съпътстващо защитно лечение, за да се избегнат сериозни и животоопасни реакции. В модерния център традиционното епикутанно (пач тест) тестуване се извършва с най-новите, непрекъснато обновяващи се и окомплектовани европейски серии, авторизирани от Международната изследователска група по контактен дерматит. Същите серии ще се използват и при провеждане на ежегодната безплатна есенна седмица за алергологично тестуване и лечение на пациенти с дерматити и екземи.
Контактният дерматит е часто срещана форма на екзема, която се дължи предимно на многократен контакт на кожата с дадно вещество от външната среда. Той може да бъде – алергичен и иритативен /дегенеративен/.
Алергичният контактен дерматит изисква предварителна сенсибилизация на кожата към алергизиращото вещество и се развива след повторен контакт с него. Най-честите алергени са различни професионални фактори /антибиотици, живак, формалин, урсол/, перилни препарати, козметични продукти, чорапи, колани и други. Лечението на алергичния контактен дерматит се състои в ранно откриване на алергичния агент и отстраняването на контакта с него. Назначават се антиалергични и противовъзпалителни локални и системни препарати.
Контактният иритативен дерматит се явява при първичното увреждане на кожата най-често от химични вещества, след често измиване със сапуни, абразивно действащи вещества и други. Така увредената от наеларгичен процес кожа е особено чувствителна и изложена на потенциални алергени може да развие в последствие алергичен контактен дерматит.
Центърът разполага и с модерен дерматоскоп, както и с дигитален микроскоп за изследване на пигментни образувания и нарушения на кожата. В тази връзка центърът ще се включи активно в ежегодно провеждащата се безплатна европейска кампания „Евромеланома“ с прегледи и консултации за пациенти със съмнителни пигментни тумори, бемки и други образувания. За информация и записвания на часове: ДКЦ „Пълмед“, тел. 032 607349

Общо
„Пълмед“ с Център по дерматология и алергология
Заглавие
„Пълмед“ с Център по дерматология и алергология
Описание
В центъра се извършва и съпътстващо защитно лечение, за да се избегнат сериозни и животоопасни реакции.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker