Новини

Първи „Оскар“ за българин – русенеца Владимир Койлазов

Чакаме втори от режисьора Теодор Ушев за късометражната анимация „Сляпата Вайша“

. Койлазов е награден заради оригиналната си идея, проектиране и реализация на технологията V-Ray.
38-годишният русенец Владимир Койлазов официално получи своя „Оскар” за технологични ефекти.

38-годишният русенец Владимир Койлазов официално получи своя „Оскар” за технологични ефекти. Церемонията се състоя в Бевърли хилс, Калифорния, снощи. Макар и за първи път българин да получава „Оскар“, Владо е изключително скромен. „Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво, но пък общо взето знаех, че каквото искам да направя, ако имам достатъчно време, ще го направя“, казва той пред български медии. Разказвайки за начина, по който е стигнал до този успех, Койлазов, споделя: „15 години пот и сълзи дават резултат, някой е забелязал.“

Младият мъж е възпитаник на русенската английска гимназия “Гео Милев”. Русенецът е един от 18-те носители на тазгодишните призове за постижения в областта на кинонауката и технологиите – наградите, които обикновено остават на заден план от лъскавата церемония на звездите, но без които развитието на съвременната киноиндустрия би било немислимо. Койлазов е награден заради оригиналната си идея, проектиране и реализация на технологията V-Ray от българската софтуерна компания Chaos Group, на която е съсобственик заедно с дългогодишният си приятел Петър Митев.
Владимир Койлазов завършва компютърни науки в СУ „Климент Охридски“.


Точно там, във Факултета по математика и информатик, се запознава с Петър Митев, който първи оценнява таланта му. Още незавършили, двамата създават фирмата Chaos group от апартамент в квартал „Гео Милев“, която вече две десетилетия има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея. Централите на дружеството са в София и Балтимор. В момента компанията е една от водещите в сегмента за 3 D визуализация.
V-Ray се използва в различни сектори – от архитектура, през реклама до филмова индустрия. V-Ray е използвана за сцени във филми като „Аватар“, „Дедпул“, сериала „Игра на тронове“, в ленти като „Доктор Стрейндж“, „300“, „Капитан Америка: Войната на героите“ и „Х-Мен: Апокалипсис“. Технологичните оскари се присъждат за цялостен принос в развитието на филмовата индустрия, а не за постижения през изминалата година. Затова наградата е голямо признание за таланта и хъса на Владо Койлазов.
Оценката личи и от финансовите данни на компанията му. За 2015-а българското дружество „Хаос софтуер“ има приходи от 26 млн. лв. и е на печалба от близо 6 млн. лв. В края на миналата година компанията инвестира 2 млн. евро в испанския стартъп Cl3ver, който прави възможни интерактивни визуализации в реално време.
Още един българин ще се бори за златната статуетка. Това е режисьорът Теодор Ушев, който се включва в надпреварата в категорията късометражна анимация. „Сляпата Вайша“ е сред петте номинирани. Заглавието, което е канадско-френска продукция по едноименния разказ на Георги Господинов, ще се бори за престижната статуетка с четири други проекта на церемонията на 26 февруари.
Осемдесет и деветата церемония по връчване на филмовите награди „Оскар“ ще се проведе на 26 февруари 2017 г. в Долби Тиътър в Лос Анджелис. Церемонията ще се излъчи по БТВ Синема.

Общо
Първи
Заглавие
Първи
Описание
Режисьорът Теодор Ушев ще се бори за „Оскар“ с късометражната анимация "Сляпата Вайша".
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker