Новини

Първи три случая на Лаймска болест, доказани в лаборатория „Здраве“

В частната лаборатория изследват кърлежи за заразеност с бактерията борелия

Д-р Йолета Гарванска от лаборатория "Здраве" е специалистът, който извършва изследването, доказващо Лаймска болест
Д-р Йолета Гарванска от лаборатория „Здраве“ е специалистът, който извършва изследването, доказващо Лаймска болест

Сезонът на кърлежите дойде, а с него и първите доказани случаи на Лаймска болест, алармират от лаборатория „Здраве“ в Русе. От началото на месец май, до момента, в частната лаборатория са изследвани 14 човека и при трима от пациентите изследването е дало положителен резултат за Лаймска болест. Става въпрос за доказани, серологично, случаи, единият от които е потвърден и в референтната лаборатория в София.
Лекарите от лаборатория „Здраве“ припомнят, че Русенска област е ендемичен район за кърлежите и че на територията й се намират огнища на евентуална зараза. Управителят на частната лаборатория „Здраве“ д-р Розина Мирчева съветва, ако човек забележи зачервено място по кожата си или оток, който не изчезва, незабавно да се консултира с лекар.
Пострадалият може да се обърне за помощ и към инфекциониста д-р Доротея Игова. Лечението се поема от здравната каса.
При ухапване от кърлеж, пациентите трябва да знаят, че лаборатория „Здраве“ е единствената, която прави отскоро нов вид изследване на кърлежи за заразеност с причинителя на Лаймска болест: бактерията борелия. Цената на изследването е 16. 30 лв., а резултатът е готов за един ден. Пострадалият не трябва да се опитва да вади кърлежа сам, но ако все пак успее, трябва да го занесе в лаборатория „Здраве“ и то до 48 ч от изваждането му, съветват от лабораторията. Добре е насекомото да е цяло или поне да е запазена главата и тялото му, защото там се съдържа секретът за изследване.

От лаборатория „Здраве“ препоръчват да не се ходи в зелени площи на паркове и градини, където има бездомни кучета, котки и други животни, които биха могли да са заразени. Хората трябва да внимават , когато са на пикник в гора или край река, и щателно да преглеждат частите на тялото, изложени на опасност. Грижата за опазване на децата трябва да е още по-голяма. Не само хората, всички топлокръвни животни могат да се заразят, но трябва да се знае, че болестта не се предава от човек на човек и че без ухапване от кърлеж, няма Лаймска болест, обясняват от лаборатория „Здраве“.
Самото заболяване протича в няколко стадия, като инкубационният период е 30 дни. Човек няма клинични оплаквания, единственото, което се вижда е зачервяването по кожата, което не минава. Ако заболяването не се хване в началния стадий, следващите му етапи са тежки и трудно лечими. Може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека.

Автор и снимки: Валя Караджова

Първи три случая на Лаймска болест, доказани в лаборатория „Здраве“
В частната лаборатория изследват кърлежи за заразеност с бактерията борелия
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker