Новини

Райна Геров де Перейра стана благодетел на русенски деца

Българката от Хамбург е братовчедка на д-р Теодора Константинова

Братовчедката на д-р Теодора Константинова не за първи път помага на русенски деца.
Братовчедката на д-р Теодора Константинова не за първи път помага на русенски деца.

Децата и младежите с увреждания от трите центъра в Русе „Вяра“, „Надежда“ и „Любов“ вече разполагат с автомобил, с който ще бъдат извозвани до училище, здравни и други институции. Тази придобивка дължат една българка с русенски корени, която от малка живее в чужбина, но която не за първи път помага на русенски деца в нужда.
Райна Геров де Перейра е братовчедка на известната в Русе гинеколожка д-р Теодора Константинова. Тя е издънка на два известни русенски рода, и двамата й родители са от дунавския град, но тя е родена в София и от 5-годишна живее в Хамбург. Семейството заминава за Германия, когато баща й става консул там. Г-жа Перейра разказва, че майка й и баща й навремето се венчали в църквата „Света Троица“ в Русе, в същия храм самата тя била кръстена. Затова когато гостувала на братовчедка си, никога не пропускала да се отбие в църквата. Въпреки че в толкова ранна възраст благодетелката на трите центъра е напуснала България, тя не е забравила родния си език. По този повод д-р Константинова отбелязва: „Никога, по никакъв повод тя не е забравила да спомене, че е българка, че е от Русе. За нея България е нещо велико.“
Автомобилът, за който вчера Райна Геров де Перейра връчи ключовете на кмета на града Пламен Стоилов, е закупен с нейното дарение на стойност 2500 евро. На последния си рожден ден тя помолила приятелите си да не носят подаръци и цветя, а да пуснат пари в касичка.
„Безкрайно съм щастлив, че такива хора като г-жа де Перейра, с голямо сърце, за пореден път помагат на Русе. Преди 10 дни се чудехме как ще извозваме децата от трите центъра до училище и по една щастлива случайност нашият благодетел се появи. Благодаря Ви“, заяви кметът Пламен Стоилов. Той връчи на г-жа де Перейра свидетелство за дарение и почетната значка „Русе“ с думите: „Вие сте нашият посланик, носете я с гордост.“
Трите центъра от семеен тип „Вяра“, „Надежда“ и „Любов“ са разкрити в рамките на проекта „Нашите деца са наша отговорност“ и в тях намират грижи деца и младежи с увреждания от 3 до 18 години. В момента в трите къщички живеят 36 деца и младежи от специализирани институции и 2 деца от общността по спешност. 18 от тях посещават училище, 5 – Комплекса за социални услуги за деца и семейства и 4 – Дневен център за деца с увреждания „Мечо Пух“. Проектът е финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“ с над 633 хил. лева. Той е за срок 17 месеца, след което Общината ще осигури устойчивост на услугата в следващите 5 години.

Общо
Райна Геров де Перейра стана благодетел на русенски деца
Заглавие
Райна Геров де Перейра стана благодетел на русенски деца
Описание
Българката от Хамбург е братовчедка на д-р Теодора Константинова
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker