МедицинатаНовини

Рядка операция на нов пикочен мехур извършиха в „Софиямед“

Повечето тумори на пикочния мехур са злокачествени образувания

Рядка операция на нов пикочен мехур извършиха в „Софиямед“.
Рядка операция на нов пикочен мехур извършиха в „Софиямед“.

Изключително рядка и сложна операция по изграждането на нов пикочен мехур осъществиха уролозите в столичната болница „Софиямед“. В болничното заведение е постъпил пациент на 68 години с оплакване от кървене при уриниране.
Д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ „Софиямед“, коментира, че след като е бил направен скенер на пикочния мехур на пациента и е проведено ендоскопско изследване (цистоскопия), той и неговият екип са установили наличието на туморен процес. Той е бил локализиран в голяма част от пикочния мехур и простатата на болния. Това е наложило да се действа бързо и лекарите са достигнали до решението органите да бъдат отстранени напълно и да бъде изграден нов пикочен мехур.
Радикалната цистопростатектомия е оперативна процедура, при която се премахва пикочния мехур заедно с простатната жлеза и семенните мехурчета при мъжа и пикочния мехур заедно с матката и яйчниците при жената, поради злокачествен инвазивен тумор. По време на операцията може да се наложи премахването на регионалните лимфни възли.
Интервенцията продължила цели 5 часа и e протекла без усложнения. „Посредством дълъг сегмент, който изолирахме от тънкото черво, успяхме да създадем новия ортотопичен пикочен мехур на пациента, за да запазим нормалния акт на уриниране. Към момента пациентът се чувства добре и няма оплаквания“, допълва още д-р Велев. Ортотопичният пикочен мехур представлява метод за отвеждане на урината чрез изграждане на нов пикочен мехур от част от тънкото черво, с който се замества отстранения поради заболяване. При този метод уретерите (каналите между бъбреците и пикочния мехур) се свързват с новосъздадения резервоар от червото, а той се свързва с уретрата (пикочния канал). По този начин се запазва нормалният път на урината и нормалният начин на уриниране. Специалистът обръща внимание, че всяко едно кървене изисква обстоен преглед с цел, ако става въпрос за туморен процес, той да бъде хванат в ранен стадий.
Туморите на пикочния мехур представляват разрастване на абнормална тъкан. В някои случаи те са доброкачествени полипи от лигавицата, но най-често са злокачествени. Най-разпространеното злокачествено образувание на мехура е преходноклетъчният карцином. По-рядко срещани са плоскоклетъчният и аденокарциномът. Рисковите фактори за развитието им са тютюнопушенето и контактът с различни химикали. Най – често срещаният симптом е различно по степен кървене по време на уриниране.

Рядка операция на нов пикочен мехур извършиха в „Софиямед“
По време на операцията може да се наложи премахването на регионалните лимфни възли.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker