Начало - Новини - Растящи ребра дадоха шанс за живот на две деца с тежки дефекти

Растящи ребра дадоха шанс за живот на две деца с тежки дефекти

Лекарите от „Пирогов” призовават Фонда за лечение на деца да не бави финансирането на скъпите импланти

Растящи ребра - помагат за изправянето на дефекти в гръдния кош и гръбначния стълб.

Лекари от „Пирогов” дадоха шанс на две 3-годишни момиченца за нов живот. Те успешно им присадиха така наречените „ растящи ребра ”.

Лекари от „Пирогов” дадоха шанс на две 3-годишни момиченца за нов живот. Те успешно им присадиха така наречените „ растящи ребра ”. Децата вече се чувстват добре и за празниците ще си бъдат у дома, разпространиха добрата новина всички столични медии. Имплантите са изключително скъпи, само един струва близо 80 хил. лева, но лечението на Сияна и Светлозара е поето от Фонда за лечение на деца.

Какво представляват „растящите ребра” и защо операциите, направени на двете деца, са уникални? „Растящите ребра” са измислени преди близо 20 години в САЩ и усъвършенствани от тогава до сега. Помагат за изправянето на дефекти в гръдния кош и гръбначния стълб, каквито са случаите на Сияна и Светлозара. „Системата „растящи ребра“ се изразява в това, че с течение на времето след поставянето на импланта е възможно неговото разпъване, което става с растежа на детето. В детския организъм процесите на растеж не са завършили, траят до 18-годишна възраст”, обяснява д-р Атанас Кацаров, който оглавява Детска ортопедична травматология. Има няколко начина, по които могат да се прикрепват имплантите при деца. „В първия случай се залавя за ребро, затова се казва и „растящо ребро”, както е при Сияна преди близо 2 години. При Светлозара захванахме импланта за таза. Третият вариант на закрепяне на тази система е за гръбначния стълб, за прешлени”, допълва д-р Кацаров.
При Светлозара изкривяването в гръбначния стълб е около 90 градуса. Самият дефект се намира в зоната на сърцето и левия бял дроб. Детето има затруднения в дишането и сърдечната дейност. „С операцията изправихме 50 градуса от 90-те. 50 градуса компенсация, три дни детето бе в реанимация и не можа да си отспи. То не е спало, не е имало кислород. Неговите крачета са като клечки. То не е можело да ходи, защото няма дихателен обем. Сега то ходи и спи спокойно независимо от тази операция”, обясни проф. Росен Дребов, шеф на Клиниката по детска хирургия.
На момиченцето му предстоят още няколко операции. Те са удължаване и се налагат, защото Фондът за лечение на деца е забавил отпускането на средства за въпросния имплант, с което състоянието на детето се влошило. Лекарите обаче се надяват това време да бъде компенсирано и да се подпомогне растежа на Светлозара. Момиченцето е с вродена идиопатична сколиоза. Това означава, че няма ясна причина за възникването на болестта. При нея е извършено закрепяне ребро към таз. „Ако не бяхме я оперирали до 4-5 месеца, щеше да умре. При нея операцията се осъществява от към гръбнака и от части от гръдния кош, но отзад”, уточни д-р Дребов. Сколиозата не може да се овладее напълно при момиченцето, но ако дефектът при нея достигне до 15 градуса, детето може да живее пълноценен живот. „За сколиоза се приема ъгъл на деформацията над 10 градуса. Под тази граница се води неправилен стоеж”, казва още началникът на Детска ортопедична травматология.
Случаят на второто момиченце е по-сложен. Сияна вече е претърпяла поставянето на системата „растящи ребра” преди две години. Тогава лекарите от „Пирогов” правят подобна операция за пръв път с помощта на д-р Щукер. Детето страда от Синдрома на Поланд, който е вроден, свързан с липса на ребра, дефект в гръдния кош, аномалии в млечните жлези. Промяната при детето се налага заради това, че то расте и има поддаване на гръбнака и гръдния кош, както и двете носещи повърхности на системата, затова тя трябва да бъде подменена с нова. „Благодарение на тази система, която направихме преди две години и сегашната, тя е жива. Това е единственият имплант, който би могъл да доведе до спасението на детето”, казва д-р Кацаров.
С операциите на Сияна и Светлозара, лекарите от „Пирогов” вече са направили и трите варианта на закрепяне на системата. Такъв тип интервенции не са осъществени никъде другаде в България.
През 2017-а година предстоят подобни операции на още две деца, които имат други аномалии. Едното е със Синдром на Жон- малката Мерал, която е на около 3 годинки. До момента при нея е извършена животоспасяваща операция, тъй като болестта й е смъртоносна. Гръдният кош не може да се разширява и уголемява с растежа, така белите дробове на Мерал нарастват, а гръдният кош остава със същия обем, което води до механично пристискане и задушаване. Преди това семейството е имало още едно детенце, което е починало от същата диагноза. „При нея са използвани импланти, които не нарастват. Тогава това е било начин да се запази живота на детето, но сега идва момент, в който те трябва да се подменят и лекарите мислят по-дългосрочно, за да не оперират детето всяка година по два пъти. Случаят е изключително тежък и операциите са животоспасяващи”, обяснява д-р Кацаров. Той и проф. Дребов поддържат връзка със свои колеги от болница във Филаделфия, където се извършва сложната процедура, за да могат да бъдат максимално полезни на семейството на Мерал, която се нужда от 3D разтягане на гръдния кош (растеж в трите равнини- височина, широчина и дълбочина).
Всеки екип, който се занимава с присаждането на въпросните „растящи ребра” трябва да е много добре подготвен, защото тя често крие много рискове за детето. Лекарите от „Пирогов” се надяват от новата година Фондът за лечение на деца да не бави отговорите на заявките им за имплантите, за да може да помогнат на повече малчугани.
Източник: Clinica.bg

Растящи ребра дадоха шанс за живот на две деца с тежки дефекти
Лекарите от „Пирогов” призовават Фонда за лечение на деца да не бави финансирането на скъпите импланти.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе