НовиниХранене и спорт

Рецептите на д-р Рада Алексиева за балансирана чревна флора

Да се върнем към ферментните продукти на баба и дядо, призовава д-р Рада Алексиева

Рецепти от д-р Рада Алексиева.
Рецепти от д-р Рада Алексиева.

Вече писахме защо нашето здраве зависи от чревната микрофлора и каква е първата стъпка към балансиране на добрите бактерии в чревния тракт според д-р Рада Алексиева. Както обещахме, продължаваме с нейните рецепти за балансирана чревна флора и подобряване на здравето. След правилната хранителна диета с включване на пребиотици и подобряване на перисталтиката на червата вторият важен фактор, който посочва тя, е добрата работа на черния дроб.
За да имаме правилна функция на чревния тракт, черният дроб трябва да работи добре, а когато дълго време сме злоупотребявали с алкохол и с начина си на хранене или дълго време сме вземали медикаменти, това означава, че функцията на черния дроб куца. Какво да направим? Да го прочистим.
Рецептата, която д-р Рада Алексиева препоръчва, е следната: сутрин и вечер в малко сок се добавя лецитин и пребиотик, приемат се антиоксиданти като витамин С и Q10. Друг добър вариант е да се използват витамините инозитол и холин, в комбинация с В5 / пантотенова киселина/. Тя не отрича и разпространения начин за прочистване на черния дроб със зехтин и лимонов сок.
След като и тази работа е свършена, тогава трябва да подпомогнем храносмилането с ензими и пробиотици, за да възстановим добрата микрофлора. Холистичката обаче предупреждава да пристъпим към пробиотиците тогава, когато сме сигурни, че нямаме проблеми от дегенеративен характер с червата, т.е. някакво заболяване на лигавицата като болестта на Крон, ентероколит или друго.

При подобни страдания д-р Рада Алексиева съветва първо да използваме пребиотик, Q10, витамин С в комбинация с алое вера и тинктура от невен. И двете билки имат способността да детоксикират и да възстановяват ептелиоса, подчертава тя. Заедно с това включете в хранителния си режим и колагеновите супи,които действат като лепило и бързо възстановяват лигавицата, казва специалистката. Най-евтиният начин да си направим колагенова супа, е от животински хрущали и костна тъкан, например от свински крачета и уши или глави на сьомга, съветва д-р Алексиева. Тя отбелязва, че напоследък тази схема, която тя препоръчва, е широко разпространена на Запад, защото проблемите с чревния тракт стават масово явление.
Ензимите са другият важен фактор за здравето на нашия храносмилателен и отделителен тракт. Затова д-р Алексиева отбелязва някои основни видове, които е добре да употребяваме.
Папаинът се съдържа в папаята, освен че подпомага храносмилането, умъртвява и паразитите.
Американско изследване, потвърдено вече и от нашия институт в Пловдив, доказва, че папаинът блокира рецепторите на паразитите и те умират. Ако се взема 35-40 минути преди храна, много успешно умъртвява паразитите. Освен това е задължително да изчистим добре червата си, което може да стане по два начина: с колонотерапия при специалист или в домашни условия с прием на магнезиева сол. Ако се спрем на втория вариант, д-р Алексиева препоръчва използването на хранителната добавка „Окси Паудър”, в която има голямо количество магнезий и кислород, които стимулират перисталтиката за изчистване.
Бромелаинът се съдържа в ананаса. Той е противовъзпалителен, има добър ефект върху разграждането на протеина. Когато имаме проблеми с горните дихателни пътища, най-вече при деца със спастични астми, е хубаво да им се дава ананас или бромелаин, за да може този възпалителен процес да се разкара по-бързо, съветва д-р Алексиева.

Сутрин и вечер в малко сок се добавя лецитин и пребиотик, приемат се антиоксиданти като витамин С и Q10.
Сутрин и вечер в малко сок се добавя лецитин и пребиотик, приемат се антиоксиданти като витамин С и Q10.

Фицинът пък е ензим, който се извлича от смокинята. Дава дълголетие., Серопептинът, който се произвежда от пашкула на копринените буби, също има противовъзпалително действие. При това действа широкспектърно, както при ревморатрит, така и при възпаления на чревната лигавица и на други органи.
Едновременно с включването на ензимите, трябва да започнем приемът и на пробиотиците. Лактобациликус и бифидобактериите играят главна роля в добрата микрофлора. Когато купуваме от пазара такива продукти, е важно да търсим пробиотик с повече щамове, съветва д-р Алексиева. Вече има пробиотици с 14, 16 и дори 18 щама. Специалистката обяснява защо са ни нужни много щамове- всеки организъм е различен и усвоява само конкретни видове, които са му необходими, така че когато разновидностите са повече, той може да избира.
За здрави черва и добро храносмилане пловдивският лекар препоръчва да се върнем към ферментните продукти на баба и дядо. Туршии, зелева чорба, кефирна млечна гъба, гъбата воден кристал са продукти, които според нея е добре да използваме редовно.
Според д-р Рада Алексиева киселото мляко също е полезно средство за чревното здраве, но не и когато е приготвено от сварено прясно мляко. Високата температура умъртвява полезните живи бактерии, затова го подквасвайте с кефирна гъба без предварително варене, съветва тя. Изрично отбелязва, че при самата ферментация се вдига температура, която убива патогенната флора, но пък запазва полезната. Д-р Алексиева напомня, че самият Пастьор в края на живота си, че все пак човечеството не може без вируси и бактерии. Не е случайно, че за подобряване на почвата на Марс учените разработват различни програми чрез използаване на бактериите, посочва още лекарката.

Д-р Рада Алексиева споделя още нещо: че напитката комбуча е уникално средство за изчистване на черния дроб, докато водният кефир – за тънките черва. Ето и нейната рецепта за приготвяне на напитка от воден кефир:
– 700 мл вода, за предпочитане изворна или пречистена
– 2 супени лъжици воден кефир / той е на кристали
– 3 до 5 равни супени ръжици захар
– 2 супени лъжици сушен плод
Всичко това се смесва, разбърква в един буркан, чиието гърло се покрива с марля и сместта се оставя да ферментира 2 дни. След това се прецежда и пие, има вкус на сайдер.

Общо
Рецептите на д-р Рада Алексиева за балансирана чревна флора
Заглавие
Рецептите на д-р Рада Алексиева за балансирана чревна флора
Описание
След правилната хранителна диета с включване на пребиотици и подобряване на перисталтиката на червата вторият важен фактор, който посочва тя, е добрата работа на черния дроб, казва д-р Рада Алексиева.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker