Начало - Новини - Редовното практикуване на йога облекчава артрита

Редовното практикуване на йога облекчава артрита

Все повече изследвания доказват, че йога е безопасна и полезна за хората с ревматични болки

Хора, страдащи от артрит, са били подложени на осемседмична практика по йога и резултатите от тях са сравнени със сходна контролна група от участници, които не са преминали през йога програма.

Йога представлява активна терапия от движения, в която участникът активно прави упражненията, подобно на тай чи.

Артритът е водещо заболяване в САЩ и води до огромно житейско и икономическо въздействие. Над 55 милиона американци са били диагностицирани с артрит, като двама от всеки трима с тази диагноза са на възраст между 18 и 64 години. Има над 100 вида артрит, без да има известен лек за никой от тях. Остеоартритът (ОА) е най-разпространеният тип, засягащ повече от 31 милиона души, последван от ревматоиден артрит (РА). Артритът се счита за хронично заболяване, което в най-добрия случай може да се управлява чрез болкоуспокояващи, противовъзпалителни средства, упражнения и дори диета.
Йога в управлението на артритите
През последните няколко години се появяват все повече проучвания, които показват, че редовната йога практика може да помогне за намаляване на болката и подобряване на функцията при тези, които страдат от артрит.
Все повече доказателства от изследвания показват, че йога е реално безопасна и възможност за много хора, живеещи с ревматични заболявания. Този холистичен подход към упражненията с акцент върху ума и намаляването на стреса може да предложи допълнителни възможности за подобряване на психическото и физическо състояние и намаляване на болката.
Хора, страдащи от артрит, са били подложени на осемседмична практика по йога и резултатите от тях са сравнени със сходна контролна група от участници, които не са преминали през йога програма. Тези, които практикували йога, изпитвали по-малко болка, имали повишена енергия, по-добър сън и по-широк обхват на движение. Ползите от практиката продължили дори девет месеца след приключване на проучването.
Йога е по-фективна от пасивните терапии
Йога представлява активна терапия от движения, в която участникът активно прави упражненията, подобно на тай чи. Други практики, които лекарите понякога препоръчват на хора с артрит, като масаж и хиропрактика, се наричат мануална терапия и са по-пасивни, въпреки че могат да бъдат полезни. Ново проучване, публикувано миналия месец в ”Допълващи терапии в медицината”, установило, че възрастни с артрит, които се занимават с йога, имат повече полза и са постигнали по-добри резултати от тези, които са използвали само мануална терапия.
Клиничните проучвания продължават да показват, че една редовна йога практика може значително да подобри качеството на живот на тези, които са били диагностицирани с артрит. Тези, които практикуват йога, имат по-голяма енергия, по-високо настроение, повече мобилност и по-малко болка от тези, които не го правят. Затова специалистите препоръчват ежедневно практикуване на йога, за да стане то неразделна част от ефективното управление на артрита.

Редовното практикуване на йога облекчава артрита
Все повече изследвания доказват, че йога е безопасна и полезна за хората с ревматични болки.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе