МедицинатаНовини

Да възстановим здравето си с Панчакарма

Можем де се освободим от стреса и да възстановим баланса в себе си

Панчакарма дава здраве не само духа, но и на тялото.
Панчакарма възвръща здравето не само на духа, но и на тялото.

„Най-висшият идеал на лекуването е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето, или премахването и унищожаването на болестта в нейната цялост по най-краткия, най-надеждния и най-безвредния начин, на основата на лесно разбираеми принципи.”, това пише в „Органът на лечебното изкуство” д-р Самуел Ханеман.
Днес ще ви разкажа за Панчакарма (пет действия). Това е уникална, естествена, холистична, даваща здраве серия от терапевтични процедури, която пречиства в дълбочина тъканите на тялото от токсини, отваря фините канали, внася жизнено важна енергия, която повишава виталността, увереността, вътрешния мир и благосъстоянието.
Според древното учение Аюрведа естественото ни състояние е това на здраве, щастие и вътрешно чувство на благополучие. Можем де се смятаме за здрави, когато тялото е свободно от токсини, умът ни е чист, чувстваме се спокойни и щастливи, органите ни функционират нормално и отпадните продукти се изхвърлят също без проблеми. Днес живеем много напрегнато, светът около нас е изпълнен със стрес и токсини, физическите и менталните ни системи акумулират вредни вещества, които водят до влошаване на телесните функции. Всичко това отслабва нашите системи, като дава възможност за развитие на хронични, дегенеративни и неопределени заболявания. Това може да еволюира в сериозни специфични заболявания, които трайно да увредят здравето на човек.
Панчакарма премахва негативните ефекти от ежедневието. Тя възстановява здравния статус чрез пречистване на тялото от токсини, внасяйки баланс в системите, и подобрявайки телесните функции. Помага за поддържане на процеса чрез позитивни промени в начина на живот.

Ползите от Панчакарма са, че елиминира токсините от тялото и ума; засилва имунната система и устойчивостта към болести.
Ползите от Панчакарма са, че елиминира токсините от тялото и ума; засилва имунната система и устойчивостта към болести.

Изключителните ползи и ефективността на Панчакарма са описани още в древните записи. Според цитат от Чарака Самхита (около 400 г. пр.н.е.), един от най-старите класически текстове на учението Аюрведа глава 16, ред 17-19:
„Човек, чиято храносмилателната система е била почистена и пречистена, метаболизмът се стимулира, болестта намалява, и нормално здраве се възстановява. Сетивните органи, ум, интелект и цвят на лицето (кожата) се подобряват; якост, подхранване, здраво потомство и потентност са също резултат от лечението. Симптомите на стареене се забавят и човек може да живее дълго без нарушения и оплаквания. По тази причина детоксикиращите терапии трябва да се провеждат правилно и в точното време.“
В този смисъл, Панчакарма програмата е наистина уникален природосъобразен метод за съживяване, подмладяване, профилактика и възстановяване на всяко ниво. Ползите от Панчакарма са:
• Елиминиране на токсините от тялото и ума;
• Възстановяване на конституционалния баланс, подобрявайки здравето и благополучието;
• Засилване на имунната система и устойчивостта към болести;
• Забавяне на процеса на стареене;
• Увеличаване на силата, енергията, виталността и умствената яснота;
• Достигане дълбока релаксация и чувство на удовлетвореност;
• Намалява зависимостта към лекарства;
• Привикване към позитивни промени в начина на живот.
Опиталите вече Панчакарма (процес, засягащ тялото, ума и духа) казват, че самоосъзнаването ни може да се увеличи. Също така не е необичайно, ако човек се почувства некомфортно или подтиснат – понякога детоксикирането носи физически дискомфорт.
Някои от емоциите, които хората, подложили се на програмата изпитват са тъга, мъка, гняв, замайване, радост или други. Възможно е дори човек да осъзнае неща от живота си, които са останали нерешени. Панчакарма може да катализира, разреши и да освободи от тези емоции. Така човек разбира, че има ефект от програмата. Медитация, йога и пранаяма могат да бъдат ефективни начини за освобождаване от проблеми на тялото и ума.
Панчакарма е продължителен процес, който не свършва след приключване на програмата. Физически, умствени, емоционални и духовни ефекти може да се усещат седмици и месеци след терапията. Важно е съзнателното провеждане на процедурите и отбелязването на позитивния резултат.
По време на Панчакарма, провеждащите тази програма съветват да се спазва специална индивидуална диета като част от нея е кичари (ястие с ориз и зелена леща) и специален билков чай, фреш и др. Диетата с кичари е с детоксикиращо действие, ястието е хранително и лесно смилаемо.
И един последен съвет. Човек, решил да се подложи на програмата, трябва да избягва студени напитки, студени храни, млечни продукти, месо, кофеин и рафинирана захар преди, по време и след Панчакарма.

Общо
Да възстановим здравето си с Панчакарма
Заглавие
Да възстановим здравето си с Панчакарма
Описание
Можем де се освободим от стреса и да възстановим баланса в себе си
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker