Новини

Областната здравна карта сплоти експертите в Русе

Русе ще се превърне в град с осакатена лекарска помощ, защото е планирано съкращение на хирургични, терапевтични и психиатрични легла

Темата за областната здравна карта обедини лекарското съсловие в Русе, което е категорично против критериите, с които се определя тя.
Темата за областната здравна карта обедини лекарското съсловие в Русе, което е категорично против критериите, с които се определя тя.

Темата за областната здравна карта обедини лекарското съсловие в Русе, което е категорично против критериите, с които се определя тя. Повод за недоволството е факта, че критериите са направени така, че крайдунавският град ще бъде ощетен от легла в лечебните заведения, което без съмнение ще доведе до намаляване на качеството на здравната услуга, която се предлага на пациентите.
Държавната психиатрична болница  в Бяла също стана повод за неодобрение от страна на експертите, защото според сегашните изисквания тя трябва да бъде част от областната здравна карта. Лекарите коментираха, че ако се освободят планираните за там 204 легла, статуквото ще може да бъде запазено.
Председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Антон Въжаров изрази своето възмущение, че ако нещата не се променят, Русе ще се превърне в град с осакатена лекарска помощ, защото е планирано съкращение на хирургични, терапевтични и психиатрични легла.
Болницата в град Бяла, която преди време е била пред закриване сега обслужва пациенти от Свищов, Полски Тръмбеж, Попово и дори част от Велико Търновско. Ако сегашната методика се запази, хирургичните легла ще бъдат намалени от 347 на 140, а психиатричните от 385 на 173. Доболничната помощ също ще трябва да се прости с леглова база и това вероятно ще е причина за орязването на практики на педиатри и кардиолози. Съществува вариант в здравната карта да бъде заложен резерв от легла, за които да се кандидатства при разширение на дейност или разкриване на нови структури и внедряване на нови технологии в лечението на пациенти.
Русенският диспансер за белодробни болести продължава да е един от най-посещаваните и пациентите идват от цялата страна. Според управителя д-р Светослав Дачев, над 13 000 са клиничните пътеки, което надвишава броя на туристите, които идват в крайдунавския град. Данните сочат, че Русе няма проблем при отчитането на броя пациенти и клиничните пътеки за разлика от много други градове.
Постоянната секторна комисия в областта на здравеопазването и лекарското съсловие решиха, че окончателният вариант на областната здравна карта ще бъде изготвен на съвместно заседание между РЗИ, областна администрация и представители на всички лечебни заведения в региона.
Регионална здравна инспекция – Русе и представители на Районна колегия на Български лекарски съюз ще изготвят писмо до Министъра на здравеопазването за това Държавна психиатрична болница – Бяла „да бъде извадена“ от изчисленията за полагащия се леглови фонд на Областната здравна карта на Русе, като предложението е тя да остане в Националната здравна карта.

Общо
Областната здравна карта сплоти експертите в Русе
Заглавие
Областната здравна карта сплоти експертите в Русе
Описание
Русе ще се превърне в град с осакатена лекарска помощ, защото е планирано съкращение на хирургични, терапевтични и психиатрични легла.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker