Начало - Новини - Оставаме без лекари по селата още това лято?

Оставаме без лекари по селата още това лято?

Голяма част от джипитата по малките населени места нямат специалност, което вече ще се изисква от закона

Голяма част от джипитата по малките населени места нямат специалност, което вече ще се изисква от Закона

Голяма част от джипитата по малките населени места нямат специалност, което вече ще се изисква от Закона

Още от лятото на следващата година редица села в региона могат да останат без джипита. Това предупреди директорът на Здравната каса в Русе Калоян Копчев. По думите му до лятото на 2014-година всички семейни лекари трябва да придобият специалност или да завършат „Обща медицина”.

Този закон е приет още преди 10 години, т.е. лекарите са имали достатъчно време да се квалифицират, но не всички са го направили. Ако не се предвидят промени в законодателството, ще има доста джипита, които само след броени месеци няма да имат право да работят.

„Когато през 2001 година постъпих на работа в Здравната каса, имаше 144 джипита, сега техният брой е намалял до 116. Някои от тях починаха, други се преместиха на работа например в Спешна помощ, а трети заминаха за чужбина. Сега останаха по-малко лични лекари, но с повече пациенти, което означава и по-оптимално заплащане за самите тях”, разясни Калоян Копчев.

Личните лекари, които работят по малките населени места също са намалели, обясни директорът на Здравната каса. а лекари, някои от които обслужвали по няколко села.  От всички 116 джипита 21 нямат специалност и голяма част от тях работят  именно като селски лекари. Обикновено те обслужват по няколко села. Какво ще стане след броени месеци не е съвсем ясно, казва в заключение Калоян Копчев.

Коментари

Преминете на горе