Новини

Отстраниха сънната артерия на 35-годишен мъж заради тумор

Проблемът е открит по време на безплатен профилактичен преглед

Отстраниха сънната артерия на 35годишен мъж заради тумор.
Отстраниха сънната артерия на 35годишен мъж заради тумор.

Изключително сложна съдова реконструкция на сънната артерия на 35-годишен мъж изпълниха съдовите хирурзи в университетска болница „Софиямед“. Пациентът постъпва в болничното заведение, за да бъде доуточнена поставената му диагноза в Шумен – аневризма на артерия каротис. Младият мъж е имал оплаквания от бързорастяща леко болезнена подутина в областта на шията.
Специалистите от отделението по съдова хирургия в УМБАЛ Софиямед“ извършват еходоплерова сонография и скенер на пациента. Така екипът от специалисти успява да установи наличието на голяма туморна формация в областта на дясната сънна артерия, която притиска вътрешната сънна артерия на пациента. Това налага той да бъде опериран веднага, а интервенцията продължава над 6 часа.
Опитният лекар извършил операцията д-р Димитър Марков, коментира, че той и екипът му са успели да премахнат туморната формация, която вече е била обхванала екстракраниалната (извън черепа) част от сънната артерия на пациента. Това е наложило и сложната съдова реконструкция, където те резецират цялата сънна артерия, след което я протезират по цялата й 15см. дължина. Специалистите са направили и необифуркация (реконструкция със съдова протеза на разклоненията на сънната артерия)“, добавя още д-р Димитър Марков, д.м. завеждащ отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“. Той допълва още, че подобна реконструкция и то с такива мащабни размери на протезиране се прави за първи път в България. За съжаление д-р Марков отбелязва и че патологията на сънните артерии напоследък все повече зачестява при млади хора.
„Именно затова алармираме и провеждаме профилактика, тъй като в много от случаите мозъчно-съдовата болест протича без сериозни симптоми“, допълва съдовият хирург. Така например при голям процент от пациентите преминали през кабинета на д-р Марков по време на безплатните профилактични прегледи в „Софиямед“ е открита патология на сънните артерии налагаща лечение, както в случая на конкретния пациент. „За щастие след направеното хистологично изследване се установи, че отстранената туморна формация е доброкачествена. Пациентът вече е изписан и към момента се чувства добре и няма оплаквания. Надяваме, че след назначената му медикаментозна терапия няма да има повече за какво да се притеснява“, уточнява д-р Марков.

Общо
Отстраниха сънната артерия на 35годишен мъж заради тумор
Заглавие
Отстраниха сънната артерия на 35годишен мъж заради тумор
Описание
Проблемът е открит по време на безплатен профилактичен преглед
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker