Начало - Новини - Отстранените детегледачки от Центъра със Стафилококус ауреус и фецес

Отстранените детегледачки от Центъра със Стафилококус ауреус и фецес

Хранителният е най-вероятният път на предаване на инфекцията

Инфекциозно отделение. Стафилококус ауреус

Носители на етиологичния причинител Стафилококус ауреус са вероятен източник на заразата в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи „Любов“, а хранителният е най-вероятният път на предаване на инфекцията.

Носители на етиологичния причинител Стафилококус ауреус са вероятен източник на заразата в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи „Любов“, а хранителният е най-вероятният път на предаване на инфекцията.
Първоначалната информация, че в Центъра е възникнал епидемичен взрив е получена в РЗИ-Русе по телефона на 20 юни около 13.00 ч. от началника на Отделение по инфекциозни болести при УМБАЛ Русе-АД.
Веднага след получаване на сигнала началникът на отдел „Противоепидемичен контрол” при РЗИ-Русе уведомява ОДБХ-Русе за предприемане на необходмите мерки. Директорът на РЗИ-Русе е издал заповед в изпълнение разпоредбите на Наредба № 9 от 17.11.2011 г. за реда за съобщаване, проучване и регистриране на взрив от хранително заболяване и реда за вземане на проби при провеждане на епидемиологичното проучване.
Инспекторите от отдел „Противоепидемичен контрол” при РЗИ-Русе са успели да проведат своевременно епидемиологично проучване на всички случаи и са извършили проверка на място в ЦНСТДМУ “Любов” .
Става въпрос за епидемичен взрив с етиологичен причинител Стафилококус ауреус, при който заболяват 11 младежи на възраст от 20 г. до 24 г. от ЦНСТДМУ “Любов”. Всички получават стомашно-чревни оплаквания (гадене, повръщане, диария, коремни болки), изразени в различна степен в рамките на 3-4 часа след закуската на 20 юни. Консумирали са прясно мляко и извара. След поява на първите оплаквания е повикан екип на Центъра за спешна медицинска помощ-Русе. Същия ден шест от младежите са хоспитализирани в Отделението по инфекциозни болести, а на 24-ти, специалистите успяват да изолират причинителя Стафилококус ауреус от фецес. Към момента всички са изписани от лечебното заведение след проведено лечение.
На 24 юни в микробиологичната лаборатория на отдел „Медицински изследвания” при РЗИ-Русе са доставени фекални проби на четирима от петимата младежи, които са оставени за лечение в ЦНСТДМУ “Любов”. При един от тях на 30 юни се изолира Стафилококус ауреус от фецес, а изследванията на останалите трима са с отрицателен резултат за чревни патогенни микроорганизми. Към настоящия момент все още в отдел „Медицински изследвания” при РЗИ-Русе не е доставена за изследване фекалната проба на последния от лекуваните на място в ЦНСТДМУ “Любов”.
В микробиологичната лаборатория на отдел „Медицински изследвания” при РЗИ-Русе са проведени изследвания на носен секрет и фецес на двете жени (детегледачки в ЦНСТДМУ “Любов”). От носните секрети на двете жени и от фецеса на едната се изолира Стафилококус ауреус. Те са отстранени от работа още преди да бъдат изследвани. Дадени са им антибиограми, по които да се проведе лечение от личния лекар.
По време на инспекцията в ЦНСТДМУ “Любов”, извършена от ОДБХ-Русе веднага след получаване на сигнала, са взети проби (прясно мляко, извара и яйца, проби от ръцете на двете детегледачки и отривки от посуда). Съгласно представените от инспекторите на ОДБХ-Русе копия на протоколите от изследвания на акредитираната лаборатория във Варна, от посочените проби не се изолират патогенни микроорганизми.
На 22 и на 27 миналия месец в РЗИ-Русе са проведени работни съвещания с участието на предствители на РЗИ-Русе (директор на ДНЗБ, началник отдел ПЕК, старши инспектор и инспектор в отдел ПЕК) и представители на ОДБХ (двама главни инспектори). Съставени са протоколи от срещите.
До настоящия момент от 11 заболели при седем се изолира Стафилококус ауреус от фецес и тези случаи са класифицирани като потвърдени. Останалите четири се класифицират като вероятни поради епидемиологичната връзка с лабораторно потвърдените.

Отстранените детегледачки от Центъра със Стафилококус ауреус и фецес
Хранителният е най-вероятният път на предаване на инфекцията.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе