Новини

Спасиха жена с огромен тумор на малкия таз

Случаят е клинично предизвикателство, поради специфичното разположение на туморната формация и тежките сраствания

Д-р Любен Стоков по време на операцията.
65-годишна жена с огромен тумор в областта на малкия таз спасиха д-р Стоков и колегите му ортопеди от болница „Софиямед“.

65-годишна жена с огромен тумор в областта на малкия таз спасиха хирурзите и ортопедите от болница „Софиямед“.Пациентката постъпва в болницата по повод болки в областта на долната част на корема и тазовите кости, които специалистите доказват, че са предизвикани от изместване и притискане на съседните органи от значителна по размери формация.
„Преди 25г. дамата е претърпяла операция по повод на доброкачествено новообразувание в областта на дясната тазова половина, което се оказа, че е рецидивирало и предизвиква силните й болки. Поради локализацията на формацията в малкия таз и непосредствената близост на тумора с пикочен мехур и право черво, както и притискането на тези органи и големи нервни стволове се наложи да я оперираме в условия на относителна спешност“, коментира участвалия в операцията проф. д-р Любен Стоков, ортопед в УМБАЛ „Софиямед“.
Случаят е истинско клинично предизвикателство, както поради специфичното разположение на туморната формация, така и заради тежките сраствания, дължащи се на предходната операция. След интердисциплинално клинично обсъждане, лекарите предприемат нетрадиционен подход. Взето е решение операцията да се извърши от екип, съставен от хирурзи и ортопеди, като за освобождаването на тумора от съседните органи е използвана авангардна ендоскопска методика само през три миниатюрни отвора. Новообразуванието е премахнато успешно през малък разрез в долната част на корема.
Сложната операция проф.Стоков извършва в екип с коремни хирурзи, които казват, че подобни операции са животоспасяващи за пациентите, тъй като при образования, дори доброкачествени, с подобни размери се получават сериозни сраствания с важни органи, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
“Все по-широкото навлизане на лапароскопските техники в хирургията е световна тенденция. Лапароскопията е хирургична техника, при която коремните операции се извършват през няколко малки (0,5 – 1 см.) отвора, вместо с традиционните големи разрези. Основните ползи за пациентите са минималната травма и бързото възстановяване”, споделя участвалия в операцията хирург доц. д-р Теодор Атанасов, завеждащ Клиника по лапароскопска хирургия в УМБАЛ „Софиямед“.

Общо
Спасиха живота на жена с огромен тумор на малкия таз
Заглавие
Спасиха живота на жена с огромен тумор на малкия таз
Описание
Случаят е клинично предизвикателство, поради специфичното разположение на туморната формация и тежките сраствания.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker