Новини

РЗИ-Русе отбелязва Световния ден на водата с инициативи

Фокусът тази година – водата и работните места – акцентира върху нуждата от качествена вода

Световен ден на водата.
РЗИ-Русе отбелязва Световния ден на водата с инициативи.

Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.
На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.
Всяка година честването на Международният ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода. Тази година темата е „По-добра вода, по-добри работни места”. Днес повече от половината от световната работна ръка (около 1,5 билиона хора), работят в сектори свързани с вода и почти всички професии зависят от водата.
Фокусът тази година – водата и работните места – акцентира върху нуждата от качествена вода, която би променила живота на много работници и би повлияла върху икономиката и обществото.
РЗИ – Русе отбелязва Световния ден на водата с няколко инициативи. На 16 март 2016 година, от 10.00 часа ЦДГ „Слънце” Русе стартираха мероприятията, посветени на Световния ден на водата.
Децата са подготвили специална програма за случая като апликации, изложба на рисунки по актуалната тема, музикална програма. Експерти от РЗИ ще представят мултимедийна презентация на историята на Световния ден на водата; опазване на водните ресурси; кръговрата на водата в природата и хигиенни навици на децата.
На 18 март 2016 година, от 10.00 часа часа децата от ЦДГ „Зора” в Русе ще представят откритата практика „Водни вълшебства“, посветена на Международния ден на водата – 22 март. Тя е съвместна инициатива на РЗИ – Русе и ЦДГ „Зора“ и се явява естествено продължение на доброто партньорство между двете институции. Съдържателната част включва презентация „Кръговрат на водата“, представена от Доротея Великова, младши експерт в РЗИ – Русе. В практическата част „Водни вълшебства“ са включени опити, отнасящи се до агрегатното състояние на водата и изследване на нейните свойства. Забавленията са представени в заключителната част на събитието: танц „Пътят на водата“ и „Сапунени мехури“. Партньорите на събитието ще връчат предметни награди за децата. На откритата практика са поканени да присъстват директори на детски градини от града, експерти от РИО – Русе и представители на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ от Община Русе.
На 22 март, от 8:30 часа в РУ „Ангел Кънчев” – клуб,,Зелени човечета”, експерт от РЗИ – Русе ще представи актуална информация на тема ”Водата-извор на живот”.

Общо
РЗИ-Русе отбелязва Световния ден на водата с инициативи
Заглавие
РЗИ-Русе отбелязва Световния ден на водата с инициативи
Описание
Фокусът тази година – водата и работните места – акцентира върху нуждата от качествена вода.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker