Новини

Риск от епидемии в наводнените райони

България умува от кои еврофондове може да получи помощ

Замърсените води могат да предизвикат епидемии.
Замърсените води могат да предизвикат епидемии.

Засилен контрол на водоизточниците, на водоснабдителните обекти и съоржения, учестен контрол на качеството на питейната вода в населените места, засегнати от наводненията, е разпоредило Министерството на здравеопазването. Причината е, че замърсените води могат да предизвикат епидемии.
Официална информация от ведомството гласи, че контролът трябва да се засили също във всички обществени обекти, в детските и учебните заведения, а при риск от замърсяване на питейната вода да се увеличи количеството хлор до 0,5-0,6 мг/л. При необходимост да се забрани ползването на водата за питейни и битови нужди, а на хората да се осигури бутилирана вода или вода с водоноски.
Тъй като съществува риск от стомашно-чревни заболявания, Министерството на здравеопазването препоръчва да се провежда ранна диагностика и своевременно хоспитализация на лица със стомашно-чревни оплаквания, както и да се проследят контактните лица.
Както вече беше съобщено, близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич, ще получат от държавата еднократна помощ от 10 000 лева. Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лева ще бъдат отпуснати на всички лица и домакинства, които имат право на помощ съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентни нужди след наводнение. Министерството на труда и социалната политика уверява, че всички потърпевши, които са подали документи за оценка на щетите, също ще бъдат подкрепени.
Тъй като в наводнените райони водната стихия ненесе тежки поражания върху инфраструктурата, вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обсъдиха възможността за осигуряване на средства за възстановяването й от фондовете на Европейския съюз. Един от възможните източници е фонд „Солидарност”, създаден за реагиране при големи природни бедствия. Фондът предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на щетите надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, като се взема по-ниската стойност. За България прагът е 232,5 млн. евро. Правилата позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.
Според Златанова и Терзиева възможност за финансиране ще се търси и чрез пренасочване на средства от ОП „Регионално развитие” за възстановяване на свръзващата инфраструктура в засегнатите райони. Ако Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по ОП „Околна среда” ще се търсят варианти и по нея.
При посещението си във Варна еврокомисар Кристалина Георгиева също е коментирала тази тема. Тя е уточнила, че от Европейския фонд могат да бъдат насочени помощи за инфраструктурата, а от Социалния фонд за заетост да се помогне хората, останали без дом.
Междувременно институции и граждани от цялата страна събират финансови и материални помощи за пострадалите. Расте и броят на доброволците.

Източници: сайтовете на МЗ, МТСП и Министерски съвет, агенция Фокус

Общо
Риск от епидемии в наводнените райони
Заглавие
Риск от епидемии в наводнените райони
Описание
България умува от кои еврофондове може да получи помощ
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker