Новини

Робот ще помага на медиците в МБАЛ „Света Марина-Плевен”

Според проф. Горчев използването на роботи ще навлиза все по-широко в модерното лечение

Американецът Грег е най-новият „колега” на медиците в МБАЛ „Света Марина-Плевен”.
Американецът Грег е най-новият „колега” на медиците в МБАЛ „Света Марина-Плевен”.

Американецът Грег е най-новият „колега” на медиците в МБАЛ „Света Марина-Плевен”. Благодарение на него те могат да участват във визитации, да разговарят с пациентите и да обсъдят с тях важни аспекти от лечението и възстановителния им процес, да дават консултации по време на операции, дори когато се намират на стотици и хиляди километри от лечебното заведение. Този незаменим помощник е робот и е доставен от САЩ по специална поръчка на медицинския управител на болницата проф. Григор Горчев.
Грег е бил създаден от учените за нуждите на НАСА. Той е висок е около метър и 20 сантиметра, придвижва се безпрепятствено и безшумно и е снабден с екран, на който се вижда лицето на лекаря,има вградени звукови колони, за да се чува гласът му. Така се създава усещането за непосредствена близост на пациента с лекуващия лекар, на когото той се е доверил. Според проф. Горчев по този начин на болните се осигурява психологически комфорт. За да може специалистът да управлява робота, той трябва да разполага само с едно дистанционно с размерите на лаптоп.
Засега Грег е единственият кибер-асистент в България, но скоро в плевенската болница се очаква да пристигне още един. С помощта на асистент-роботите ръководството на МБАЛ „Света Марина-Плевен”, една от най-високотехнологичните болници в Югоизточна Европа, се надява да реши един болезнен проблем на съвременното здравеопазване – максималната оптимизация на времето на висококвалифицираните специалисти и експерти, така че нито пациентите, нито лекарите да са ощетени. По този начин, реализирайки в България концепцията за „пренесено присъствие“ от съвременната роботика и телемедицина, екипът на болницата прави още една крачка към „света на бъдещето“.
Развитието на информационните технологии и навлизането им в медицината през последните години е изключително бързо, така те изпреварват квалификацията на медицинския персонал. Според проф. Горчев използването на роботи ще навлиза все по-широко в модерното лечение, но въпреки това лекарите не бива да забравят, че живата връзка с пациентите е изключително важна и тя не бива да се прекъсва.

Общо
Робот ще помага на медиците в МБАЛ „Света Марина-Плевен”
Заглавие
Робот ще помага на медиците в МБАЛ „Света Марина-Плевен”
Описание
Според проф. Горчев използването на роботи ще навлиза все по-широко в модерното лечение.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker