Новини

Родопската каба гайда е голямата любов на компютърния спец Стою Русчуклията

Стою Русчуклията се включва в надсвирвания с каба гайда

Родопската каба гайда е голямата любов на компютърния спец Стою Русчуклията
Родопската каба гайда е голямата любов на компютърния спец Стою Русчуклията

Стойко Станев е русенецът, който се включва в гайдарските надсвирвания в Родопите. Вече втора година е участник в гайдарските събори в Гела, Райково и Равногор. В Смолян и околните села е известен с почти страховитото име Стою Русчуклията, но всъщност той е 26-годишен студент, завършил информационни технологии и мрежи в град Орхус, Дания. „Трябваше да отида в тази далечна страна, за да оценя родното и да разбера, че красотите на България ги няма другаде по света“, казва Стойко. Историята на младия компютърен спец звучи като приказка по родолюбие, а той самият е толкова влюбен в Родопа планина, нейните песни и най-вече в родопската каба гайда, че си струва повече хора да прочетат за него.

Стойко Станев е русенецът, който се включва в гайдарските надсвирвания в Родопите
Стойко Станев е русенецът, който се включва в гайдарските надсвирвания в Родопите

Докато учи компютри в Дания, се запознава с български студент, родом от Смолян, който свири на гайда. Не е сигурно дали точно той го запалва по родопските чудеса, но точно по това време Стойко разбира от медиите, че прочутият Роженски събор е възобновен след девет годишно прекъсване. Студентът от Дания взема решение да отиде на събора и го прави през лятото на 2015-а годна. Обяснява, че съборът е създаден в края на деветнадесети век от отец Ангел Инджов с идеята да събира на роженските поляни всички родопски родове. Там, на тези поляни, Стойко за първи път чува звука на родопската каба гайда и се влюбва в плътния й глас. Остава в плен на изпълненията на оркестъра „101 каба гайди“ с ръководител Костадин Илчев, в който свирят от деца на 6-7 години, до старци. Сред най-възрастните гайдари е 87-годишният Стою Чонгаров, един от основателите на някогашния оркестър „100 каба гайди“ и майстор на каба гайди, а сред най-малките гайдари е един от внуците на ръководителя на възобновения състав, който започва на 4-годишна възраст, разказва Стойко. След тридневната магия на събора, студентът по информационни технологии и мрежи решава, че ще си купи гайда и ще се научи да свири. Поръчва първата по интернет, но не успява сам да я настрои и разсвири. Това не го отказва и на следващото издание на роженския събор през 2016-а година, момчето от Дания отново идва на родопските поляни, този път с ясен план за действие. Купува нова гайда директно от майстор на каба гайди от Широка лъка, отива в Смолян, за да кара там стажа си като компютърен спец, и започва да взема уроци по гайда. По време на 6-месечната си учебна практика, Стойко ходи три пъти седмично на уроци при Маргарит Маргаритов, който му дава основата като гайдар. Остава почти година в Смолян, за да усъвършенства свиренето си и да стигне едно прилично ниво на изпълнител, както сам обяснява.

Стойко вече има четири гайди
Стойко вече има четири гайди

Сега Стойко има четири гайди, две от които са направени през далечните за него 1958 и 1960 година. Научил е над тридесет родопски автентични песни, които свири на гайда, има любими песни, като „Сос ма караш, майчинко“/Защо ме караш, майчице/, но признава, че негов приятел знае над 500 родопски песни, а друг – над 1000, така че Стойко има още да учи. За да поддържа техниката си и подхранва мерака си, Стойко се събира с десетина приятели гайдари, за да свирят. Сбирките са ежегодни и във Варна, тъй като повечето от групата работят там. Иначе са родом от Смолян, Наречен, Асеновград и Русе.
Отделно от варненската група, Стою Русчуклията се включва в надсвирвания в село Гела. Заедно с 70-80 гайдари пък участва в отбелязване на годишнина от смъртта на видния гайдар Васил Бебелеков, живял и работил в Америка, разпространявал изкуството на каба гайдата сред българи и американци. Стойко се включва и в празниците по отбелязването на Сирни заговезни в квартал Райково. Свирнята е пред сградата на читалището, на 26 февруари, а самият обичай се нарича Пустове, разказва русенецът. Миналата неделя, на 15 юли, Стойко участва в надсвирването в село Равногор. Това е петото гайдарско надсвирване в Западните Родопи, основано от певицата Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев, уточнява Стойко. Младият гайдар е и член на сдружението “Родопски хайдути“ от Смолян, чиято мисия е съхраняване на българската история и българските традиции.
Питам Стойко какво е за него родопската гайда? Отговорът е : чувствам я като близък приятел и спътник в живота. На родопски диалект добавя, че гайдата е „ и за бално и за драчко“, тоест „ и за тъжно и за весело“. С известна болка споделя, че в Русе се чувства като с вързани ръце, защото не може да свири. Звукът на гайдата пречи на съседите.
Добре е че я има Родопа планина, която го тегли като магнит към себе си и Стойко ще направи избора си, къде да живее и работи. Вече има предложения за работа от три компютърни фирми.

Валя Караджова

Родопската каба гайда е голямата любов на компютърния спец Стою Русчуклията
Стою Русчуклията се включва в надсвирвания с каба гайда
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker