Новини

Романеско броколи – убива скуката и засища бързо

Дори при термична обработка, той запазва своя нежен и мек вкус

Романеско броколи - помага да възстановите вкуса си.
Романеско броколи е другото име, с което наричат този зеленчук. Бил е отглеждан в околностите на днешен Рим още през 16 век.

Този зеленчук, на който ще се спрем в тази статия, има формата на корал и понякога го наричат точно с това име – коралово броколи. Също така наподобява и летяща чиния. Отдавна е на световните зеленчукови борси, а у нас все още се среща рядко. Романеско броколи е другото име, с което наричат този зеленчук. Бил е отглеждан в околностите на днешен Рим още през 16 век. Холандски градинари го откриват за света, а от много време се опитват да подобрят сорта.

Този вид броколи е изграден от розички, които са съставени от малки пирамиди, образувайки подобие на геометрична фигура, която е начупена радиално. Визията му е изключително интересна и той привлича вниманието. Англичаните наричат този зеленчук романеско броколи, французите – зеле, а германците и поляците – карфиол. Той е много вкусен, но освен това и много полезен.
Романеско помага да възстановите вкуса си
Може би често ви се случва да усещате някакъв метален вкус в устата или нещо се е случило и е притъпило вкусовите ви рецептори. Специалисти са доказали, че романеско със сигурност ще ви помогне. Понякога хората изгубват способността си да усещат нюанси на вкусовете и могат да определят само горчиво, сладко и люто. Но в каква степен са и как се смесват – това е нещо, което не могат да различат.
В романеско могат да се открият различни витамини и високо съдържание на цинк. Витамините, които откриваме в „извънземната чиния“ са каротин, витамини А, C и K, фолиева киселина, минерални соли и желязо. Цинкът обаче е причината вкусовите рецептори да възстановяват работата си. Премахва металния горчив вкус в устата и рецепторите отново са открити за силата на вкусовете.
В 100 г от зеленчука се съдържат едва 25 kcal. Дори при термична обработка, той запазва своя нежен и мек вкус. Не натоварва стомаха. Подходящ е за хора с чувствителен стомах, на които им се е наложило да се откажат от от зелето и карфиола.
Романеско срещу скука
Както вече споменахме малко по-горе каротинът, витамините C, К, А, желязото и фолиевата киселина са в изобилие в романеско броколи, което прави зеленчука изключително полезен. При апатия или какъвто и да е дистрес, романеско броколито помага за премахването на тези чувства. Много певци и актьори консумират този зеленчук с основното ястие преди да изслязат на сцената, за да потушат сценичната си треска.
За да не се притеснявате как ще протече романтичната ви вечеря, просто поставете едно романеско броколи на масата. То със сигурност ще стане обект на разговори и няма да има конфузно мълчание и скучни моменти.
Отделните розички на зеленчука са съставени от малки пирамиди, които са съставени от още по-малки пирамидки. Всичко това расте в спираловидни форми. Това е пример от природата за т.нар. фрактал – геометричен обект, който е начупен радиално. Това прави цялостната му визия изключително интересна. И ако не на вкус, то с вида си със сигурност ще ви развесели. Този зеленчук е лесно смилаем. Засища много бързо.

Общо
Заглавие
Романеско броколи – убива скуката и засища бързо
Описание
Дори при термична обработка, той запазва своя нежен и мек вкус.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker