НовиниОт природата

Кръгла маса за развитието на ПП „Русенски Лом” се проведе в Русе

Лалугерът е на изчезване в защитената местност

Кръгла маса за развитието на ПП „Русенски Лом” се проведе днес в Русе.
Кръгла маса за развитието на ПП „Русенски Лом” се проведе днес в Русе.

Днес в хотел „Рига” се състоя кръгла маса по проект „Устойчиво управление на Природен парк (ПП) „Русенски Лом“. На срещата бяха обсъдени няколко теми, които са от съществено значение за доброто развитие на парка. Инж. Цонка Христова, директор на Природния парк, представи пред присъстващите особеностите на защитената местност, а след това заедно с консултанта на консорциума за устойчиво развитие, създаден по проекта – Красимир Киров, изложи  дейностите по проекта.
Засегнат беше въпросът за опазване на лалугера в парка. Гризачът е един от ключовите обитатели на защитената местност и има значение за запазването на биологичното разнообразие. Лалугерът е на изчезване, изолацията на вида води до неговото заличаване, би тревога Красимир Киров. До голяма степен това се дължи на все по-малкото използваеми площи за паша. Консултантът заяви, че усилията по проекта са насочени към мерки за опазването и възстановяването на вида в Природния парк. Повечето от тези мерки са свързани с човешката дейност, от която може да има икономически ефект за местните общности.
Красимир Киров рязясни, че по време на реализирането на проекта, ще се наблегне на образоването на подрастващите. В училищата ще се представят всички дейности за възстановяването на природните местообитания и видовете. В края на лятото  предстои семинар, по време на който на терен ще бъдат  показани, практическите дейности по устойчивото управление на Природен парк „Русенски Лом“. Ще бъдат издадени информационни и рекламни материали.
Предстои и провеждането на няколко образователни курса сред студенти от Русенския университет – по орнитология и за водачи на кану-каяк. Младите хора ще бъдат запознати с възможностите да се практикува този спорт, който е и сегмент на туризма. Целта е студентите да научат какви  редки и защитени видове растения и животни живеят в парка, кои са техните местообитания.

Проектът предвижда да се подготвят горските управи и служители в административните мерки, които могат да налагат на нарушителите на режима в Природния парк. Само така ще бъдат спрени посегателствата върху уникалните животински и растителни видове.

Общо
Кръгла маса за развитието на ПП „Русенски Лом” се проведе днес в Русе
Заглавие
Кръгла маса за развитието на ПП „Русенски Лом” се проведе днес в Русе
Описание
Кръгла маса за развитието на ПП „Русенски Лом” се проведе днес в Русе
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker