Новини

‘Русе, танцувай!’ – спектакълът е пред Операта

10 двойки ще дебютират на дансинга, Биг-бенд „Русе” ще ни потопи в атмосферата на офицерските балове

Русе, танцувай
В понеделник, 26 септември 2016 г., на ларгото пред Операта от 19,30 часа ще оживее традицията на старите русенски балове.

В понеделник, 26 септември 2016 г., на ларгото пред Операта от 19,30 часа ще оживее традицията на старите русенски балове. Ако искате да преживеете неповторимата атмосфера, заповядайте, канят организаторите русенци. Финалът на ‘Русе, танцувай’ обещава да бъде бляскав, също като офицерските балове от края на 19-ти и началото на миналия век. Затова ще погрижат семейство Деспотови със своя клуб по спортни танци „Настроение”, съставът на Държавна опера –Русе и музикантите на Биг-бенд „Русе”.
Изненадата на вечерта е дебютът на 10 двойки, които никога преди не са се занимавали с танци и доброволно са се включили в инициативата. „Надявам се идеята да предизвика интерес у русенци, защото трябва да съумеем да съхраним традициите на „Малката Виена“ и заедно да поставим началото на съвременните русенски балове“ –споделя Иван Деспотов.
Проектът се подкрепя от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух”. „Прегърнахме тази идея, защото е ретроспекция, която пренася във времето на една хубава традиция и едновременно с това е един паралел към бъдещето. Знаков е и фактът, че проектът се осъществява в годината, когато Русе носи титлата „Европейски град на спорта“. Един от акцентите в този проект е именно удоволствието от движението. Всичко това, съчетано с изкуството, обещава една неповторима емоция, която се надявам да съпреживеят много русенци и гости на града“ – коментира изпълнителният директор на Фондацията Елена Минкова.
Преди същинския бал, в 17 часа, организаторите предвиждат уършоп по танци и детска работилница, също пред Операта. Всеки, който желае да се включи и да се докосне до изкуството на балните танци, може да го направи, а малчуганите ще могат да изработят сами своите аксесоари, характерни за епохата по същото време.
Някога офицерските балове в аристократичния Русе са се организирали регулярно по различни поводи във Военния клуб. На тях следвайки европейската традиция, са били въвеждани в обществото младите момичета, но освен това тези събития са били място за общуване на русенския елит, зрелище, което съчетава в себе си концерт, театър, балет, модно ревю. Най-тържествени са били новогодишните и маскени балове.

Общо
„Русе, танцувай!” – спектакълът е пред Операта
Заглавие
„Русе, танцувай!” – спектакълът е пред Операта
Описание
10 двойки ще дебютират на дансинга, Биг-бенд „Русе” ще ни потопи в атмосферата на офицерските балове.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker