МедицинатаНовини

Русенските лекари протестираха срещу политиката на Здравната каса

Търсят се медици от цялата страна, но се оголват позициите в други региони

Русенските лекари протестираха днес.
Русенските лекари протестираха днес.

Русенските лекари се събраха вчера в 13.00 часа пред сградата на Хирургическия блок на едночасов протест, с който подкрепиха в Деня на протест  европейските си колеги. БЛС подчерта, че исканията му са изцяло икономически, без политическа окраска, като се акцентира върху недоволството от рестриктивната политика, водена от Здравната каса.
Както „Здраве да е” писа вече, исканията на медиците от България и ЕС са за по-добро финансиране на здравеопазването. Д-р Силви Йорданов, заместник –председател на Регионалната колегия на БЛС-Русе заяви, че участниците в протеста искат и по-добро качество на здравеопазването, както и намаляване на корупцията в сферата, визирайки политиците и големите корпоративни компании.
Д-р Йорданов обърна внимание, че за пръв път се случва лекарски протест в общоевропейски мащаб. Той подчерта и проблема на България с дефицита в бюджета на Националната здравно-осигуритена каса (НЗОК) за 2014 г. Само за 4 месеца недостигът  е над 400 млн. лева. Исканията на БЛС са за ревизия на бюджета, но ответна реакция все още няма. Ако до 30 май положението е същото, ще започнем обсъждането на по-сериозни ефективни действия, каза още той.
Д-р Кирил Панайотов предупреди, че което е лошо за европейските лекари и медицински сестри, се оказва добро за нашите и те масово емигрират. Според него, тепърва проблемът ще се изостря все повече и повече, тъй като досега нито едно правителство не  е обърнало внимание и не е взело мерки, за да се промени положението и да се задържат кадрите в здравеопазването. Д-р Панайотов отбеляза, че сега за Русе се търсят лекари от цялата страна, което обаче оголва позициите в други региони.
Д-р Георги Тодоров, регионален представител на Центъра за защита правата в здравеопазването пък посочи като сериозен проблем постановление № 94 на Министерския съвет (МС), според което надвишената лимитна дейност на медиците ще се заплаща. Има обаче една сериозна препратка в документа – ако има бюджет, а от сега е ясно, че такъв няма.  Медикът смята, че това неминуемо ще рефлектира върху пациентите. Медицинските кадри от извънболничната помощ могат да се спасят, като посочват ценоразпис за услугите си, но тези, които работят в животоспасяващата помощ нямат правилен и полезен ход, твърди той.

Общо
Русенските лекари протестираха срещу политиката на Здравната каса
Заглавие
Русенските лекари протестираха срещу политиката на Здравната каса
Описание
Д-р Кирил Панайотов пък изрази мнение, че това, което е лошо за европейските лекари и медицински сестри, се оказва добро за нашите и те масово емигрират.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker