Новини

Русенската болница с 12-канален ЕКГ апарат

Новата и модерна апаратура ще подпомогне дейността на отделението при електрокардиограми при деца

Русенската болница -дарение.
Дарението, което отделението по Педиатрия на русенската държавна болница получи, е под формата на 12-канален ЕКГ апарат и пациентски монитор за проследяване на жизнените показатели от кърмаческа до юношеска възраст.

Университетстката многопрофилна болница за активно лечение – Русе АД получи първото си дарение от Фондация „Арусяк Чакърян“ (Arusjak Tschakarjan Stiftung) – ЕКГ апарат.
Това е организация за обществено полезна дейност със седалище в Кьолн, чиято цел е подпомагане на детски отделения от държавни болници. Името й идва от д-р Арусяк Чакърян – детска лекарка, която е помагала в различни форми на материално по-бедни хора (особено на такива в България) и на детски клиники в България.
Фондацията е от малък мащаб и разполага с много скромни финансови средства, които набавя за подпомагане на общественото медицинско обслужване и на обслужването на нуждаещи се от помощ деца и младежи с българско гражданство чрез педиатрични институции на общественото здравеопазване в България. Тези средства се използват за дарения на педиатрични институции (обикновено детски клиники или отделения) за определени цели (например купуване на лекарства, купуване на медицински уреди или апаратури и.т.н.).
Дарението, което отделението по Педиатрия на русенската държавна болница получи, е под формата на 12-канален ЕКГ апарат и пациентски монитор за проследяване на жизнените показатели от кърмаческа до юношеска възраст. Новата и модерна апаратура ще подпомогне дейността на отделението в извършването на електрокардиограми при деца от всички възрасти.
Д-р Арусяк Чакърян е родена в Плевен. Тя е първото дете на домакинята Ексапет и на стругаря Киркор Чакърян.
Следва медицина в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, завършва със звание „Доктор на медицинските науки“. Специализира педиатрия, детска лекарка в различни детски клиники на болници в София, седем години работи в Първа градска болница.
Премества се със сина си от България в Австрия; от август до октомври 1960 е детска лекарка в болница във Виена. От Австрия се мести със сина си в Германия.
Практикува като детски лекар в детски клиники на различни болници в Рурска област (Провинция Северен Рейн-Вестфалия). Създава частен педиатричен кабинет в Золинген (Провинция Северен Рейн-Вестфалия).
Защитава дисертациа, придобива образователната и научна степен Dr. med. (Doctor medicinae) в Университета на Кьолн.

Общо
Русенската болница с 12-канален ЕКГ апарат
Заглавие
Русенската болница с 12-канален ЕКГ апарат
Описание
Новата и модерна апаратура ще подпомогне дейността на отделението при електрокардиограми при деца.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker