Новини

Русенски червенокръстци в помощ на потопена Мизия

Градът се нуждае спешно от материали за дезинфекция и консерви, призовават доброволците

В Мизия все още водата не се е оттеглила навсякъде.
В Мизия все още водата не се е оттеглила навсякъде.

Мизия след потопа. 1299 души без дом, 57 рухнали къщи, 150 ранени, един загинал. Това е тъжната равносметка. Ако за някого това са само лоши, но далечни новини, за 8-те доброволци от русенската организация на БЧК, които тези дни се завърнаха от бедстващото градче, са дълбоки лични преживявания. В Мизия все още водата не се е оттеглила навсякъде. На места дори не може да се влезе. Много са мъртвите неизнесени животни…
Военно-полевата кухня в Мизия продължава да предоставя топла храна на бедстващите един път на ден. Но в неделя храната и хлябът са свършили. Има необходимост не само от хранителни продукти и вода, хората изпитват остра нужда от гумени ботуши, санитарни маски, лопати, работни ръкавици, здрави чували за боклук, кофи и препарати за дезинфекция. Има нужда също от пръскачки и помпи, които да изтеглят водата от дворовете и къщите на засегнатите мизийци. Това е разказът от първо лице на червенокръстците Иво Минчев, Йорданка Тодорова, Павлин Петров, Радослав Дудев, с които „Здраве да е” разговаря след завръщането им. Те са категорични, че работата по спасяването е била добре организирана, в противен случай според тях жертвите щели да бъдат много повече.
В града населението е предимно от възрастни хора и възстановяването със сигурност ще отнеме поне 2 години, смята психологът Павлин Петров, който е родом от Мизия. По случайност, когато водната стихия залива градчето, той е там. Водата придойде от към задната част на къщата, толкова бързо, че не успяхме да се измъкнем, трябваше да ни изведат от дома с лодка, разказва Павлин. Споделя, че до последно хората, дори самият той, не са вярвали, че ще ги залее 2-3 метрова вълна. Буквално били шокирани от размера на бедствието, защото и друг път река Скът е преливала, но не и по този начин. Самият Павлин като опитен психолог и доброволец на БЧК бързо обаче се отърсва от шока и се включва да помага на пострадалите си съграждани. Няколко дни по-късно на помощ идват и останалите доброволци от русенския екип.

Павлин Петров, Йорданка Тодорова, Радослав Дудев, Иво Минчев са част от русенските доброволци, които са били в Мизия.
Павлин Петров, Йорданка Тодорова, Радослав Дудев, Иво Минчев са част от русенските доброволци, които са били в Мизия.

Те се включват в разчистването и успяват да вдъхнат кураж на пострадалите хора. Споделят, че са си партнирали със специалисти от ВМА. На място от там са били изпратени психиатри и психолози, които са поемали по-тежките случаи. А такива имаше достатъчно, защото наистина е голяма трагедия само за един миг домът ти да рухне и да останеш без нищо, разкриват русенските спасители. Те обясняват още, че РЗИ и Агенцията по храните вече са разрешили възстановяването на водоподаването, но водата продължава да е негодна за миене и за пиене. Реколтата също не става за консумация, затова властите съветват хората да не я употребяват.
Ръководителят на екипа Иво Минчев призовава русенци и русенския бизнес да помогнат с каквото могат. Подчертава, че дарения от дезинфектанти и всякакви пособия за почистване ще бъдат много полезни, както и консерви. БЧК продължава да събира финансови средства чрез sms-и на номер 1466. По-големи суми могат да се изпращат на обявената банкова сметка в сайта на БЧК.  Самите доброволците от  ДЕРБАК /Доброволчески екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи/ се нуждаят от екипировка за работа на терен – преносим компютър, преносим принтер,  любителски радиостанции тип Walkie Talkie за свръзка, тенти, палатки и комплект сгъваеми маси и столове.

И накрая отново да споменем, че може да изпращате sms-и на тел. номер 1466, за да помогнете на пострадалите в Мизия!!!

Общо
Русенски червенокръстци в помощ на потопена Мизия
Заглавие
Русенски червенокръстци в помощ на потопена Мизия
Описание
Градът се нуждае спешно от материали за дезинфекция и консерви, призовават доброволците .
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker