Новини

Медика кор: Здравето не може да е заложник на отношения между търговски дружества

Медика кор: Здравето не може да е заложник на отношения между търговски дружества
Медика кор: Здравето не може да е заложник на отношения между търговски дружества

Ръководството на Специализирана болница Медика кор изпрати отворено писмо до медиите след днешната сесия на Общински съвет, на която стана ясно, че УМБАЛ „Русе“ прекратява договора за съвместна дейност с частната болница предсрочно.

Аргументът на Русенската болница е, че Министерство на здравеопазването е определено за конкретен бенефициент по оперативна програма „Региони в растеж“ за европейско финансиране и предвид планирани ремонтни дейности за ново спешно отделение, СБАЛК „МЕДИКА КОР” ЕАД следва да освободи помещенията, които заема в срок до 15.02.2017г.

В отвореното си писмо, ръководството на „Медика кор“ заявява, че подхожда с разбиране към желанието на „УМБАЛ – РУСЕ” АД да използва помещенията за техните нужди, въпреки че договорът за съвместна дейност между двете лечебни заведения изтича на 02.07.2017 г.
СБАЛК „МЕДИКА КОР” ЕАД е предвидила в своята инвестиционна програма през м.юни 2017 г. да бъде завършен новия корпус в парцела на ДКЦ-2, където да се премести дейността на болницата.

„Ние изразяваме своите опасения, че за населението от четирите административни области /Русе, Разград, Силистра и Търговище/, които обслужва специализираната болница, ще възникнат реални проблеми по отношение на оказването на адекватна и навременна болнична помощ на около 260-270 пациента средномесечно, нуждаещи се от инвазивна диагностика и интервенционално лечение“.

Прекратяването на договора с 4 месеца и половина по-рано по никакъв начин няма да подпомогне реализацията на проекта.
Ние смятаме, че здравето на хората не може да е заложник на взаимоотношенията на две търговски дружества!
До този момент СБАЛК „МЕДИКА КОР” ЕАД е спасила живота на стотици нуждаещи се.

От 06.12.2007 г. до месец януари, 2017 г. през лечебното заведение са преминали 23 145 пациента, нуждаещи се от инвазивна диагностика, средногодишно това са 2572 пациента. На 9620 от всички преминали пациенти е извършено интервенционално лечение по повод кардиологичното им заболяване. Най- младият от тях е на 18 години. За посочения период общо 1193 здравно неосигурени пациента са лекувани в болницата.
„Въпреки възникналата ситуация, ние ще направим всичко възможно да се справим с проблема и да дадем здраве и живот на хората, защото Хипократовата клетва не определя кой е по-добър и по-лош в работата си. Тя изисква само едно, да спасяваме човешки животи“, се казва в емоционалното писмо на ръководството на СБАЛК „Медика кор” ЕАД.

Междувременно днес Общински съвет – Русе единодушно реши да се свика Общо събрание на УМБАЛ „Русе“, което да разгледа отново въпроса и да отмени взетото решение за предсрочно прекратяване на дейността на „Медика кор“. По време на заседанието голяма част от съветниците подкрепиха тезата, че здравето не бива да става заложник на интереси.

Медика кор: Здравето не може да е заложник на отношения между търговски дружества
Ръководството на Специализирана болница Медика кор изпрати отворено писмо до медиите след днешната сесия на Общински съвет, на която стана ясно, че УМБАЛ "Русе" прекратява договора за съвместна дейност с частната болница предсрочно.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker