Новини

Русенски танцьори с две отличия на Международен танцов фестивал

Богинята Кибела е почитана в Мала Азия и Тракия и е считана за Великата майка на боговете и всичко живо на земята

КСТ "Фламинго'98"
Русенската момичешка формация на КСТ „Фламинго’98“, при ОУ „Иван Вазов“, с треньор и хореограф Валерия Николова спечели две квоти за два танца за Международния фестивал „Храмът на Кибела“.

Русенската формация на КСТ „Фламинго’98“, при ОУ „Иван Вазов“, с треньор и хореограф Валерия Николова спечели две квоти за два танца за Международния фестивал „Храмът на Кибела“. Събитието се проведе в периода 26-ти -28-ми август в Кранево.
В състезанието имаха право да участват само танци, получили квоти на „Пловдив – Древен и Вечен“. Танцьорите от Русе спечелиха първо място във възрастова категория „деца“, категория „група“, стил латино танци с „Малагуена“. В надпревата в същата възрастова катерия при групите, но в отворената програма, танцът „Bop – Bop“ донесе второ злато за танцьорите от клуба. Във формацията влизат Александра Моллова, Анна-Мария Симеонова, Диляра Мадан, Екатерина Бахърова, Ивелина Тодорова, Камелия Колева, Радина Стоянова, Хелга Иванова и Юлиана Йотова.
В състава на журито бяха Теодора Станева – преподавател в НГХНИ “Константин Преславски” съвременни танцови техники и класически екзерсис, както и финалистите на Румъния търси талант – братята Адриан. Инициативата за провеждането му е на ръководителя на Спортен клуб „Самодива” – Даниела Трифонова. Тя и колегите й се спират на „Храмът на Кибела” за име на състезанието, защото храмът на богинята у нас е единственият запазен на Балканите храм в нейна чест.
Кибела (среща се и като Кимема, Диндимена) е фригийска богиня, считана за Майката-земя. Почитали я в големи части на Мала Азия (около планината Ида, в Лидия, Витиния, Галатия) както и в Тракия. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.
Богинята обединява в себе си двата пола, в знак на това нейните жреци – гали, сами се скопявали. Спътници на богинята били корибантите, куретите и дактилите в планината Ида. Към средата на I хилядолетие пр.н.е., чрез гръцките колонии в Мала Азия, култът към нея проникнал и в Гърция, където богинята се отъждестявала с Рея.
Култът на Кибела е въведен в Рим на 4 април 204 пр.н.е., когато черният камък (метеорит), символ на богинята, е преместен от Песинт, (Фригия) и е поставен в Палатинския храм. В Рим Кибела се отъждествява с гръцката Рея и богинята на посевите и жътвата Опс. През 191 пр.н.е., в периода на Републиката в нейна чест са въведени празниците мегалезии. Изобразявана е в обкръжение на животни. Нейно свещено дърво е пинията, в която тя превърнала любимия си Атис.

Общо
Русенски танцьори с две отличия на Международен танцов фестивал
Заглавие
Русенски танцьори с две отличия на Международен танцов фестивал
Описание
Богинята Кибела е почитана в Мала Азия и Тракия и е считана за Великата майка на боговете и всичко живо на земята.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker