НовиниОт природата

Русенци усетиха вкуса на истинската храна на изложение „Подкрепяме българското!“

Биоземеделието беше ръст през последните 3 години, най-много са се увеличили пчелите и няколко вида зеленчуци

„Подкрепяме българското!“
Изложението „Подкрепяме българското!“, което днес откриваме в Русе, като част от кампанията на Министерството на земеделието и храните за популяризиране на местните храни, е инициатива в правилната посока.

„Да си припомним забравения вкус на качествените български продукти, да насърчим българския производител. Изложението „ Подкрепяме българското !“, което днес откриваме в Русе, като част от кампанията на Министерството на земеделието и храните за популяризиране на местните храни, е инициатива в правилната посока. Тук не става въпрос само за бизнес, но и за здравословен начин на живот, каквато е целта на всяка просперираща нация“, каза вчера при откриване на щандовете на площад „Свобода“ зам. областният управител Станимир Станчев.
Интересът към продуктите на производители от Русенско и Северна България от страна на гражданите наистина беше впечатляващ. Сокове, ядки, млечни, тестени, месни и рибни продукти и какво ли още не привлече любителите на изтънчения вкус и здравословното хранене. Със сигурност хората отвориха кесии и защото можеха да дегустират стоката и да усетят вкуса на истинската храна.
А производството й, както стана ясно от проведената същия ден кръгла маса с участието на производители и на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, ще продължи да бъде подкрепяно чрез Програмата за развитие на селските райони и други национални мерки.
Биологичното отглеждане на животни, плодове и зеленчуци през последните години нараства. От 2013 до 2015 г. броят на животните бележи ръст от 3,2 пъти, най-много са се увеличили пчелните семейства. Най-голям ръст на биологичното отглеждане на зеленчуци – 200 процента – има при лука, морковите, марулите и артишока. Растат биоградините с череши, сливи, масивите с малини…
Мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ по ПРСР ще бъде отворена през октомври и в условията й ще има някои съществени промени, обявиха от Министерството на земеделието и храните. По отношение на земеделски стопанства в преход към биологично производство ще отпадне, защото ще се подкрепят вече доказани биостопанства. Както обясни зам.-министър Грудев, целта е те да се развият устойчиво и да станат конкурентни на европейския пазар.

Русенци усетиха вкуса на истинската храна на изложение „Подкрепяме българското!“
Биоземеделието беше ръст през последните 3 години, най-много са се увеличили пчелите и няколко вида зеленчуци.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker