Начало - Новини - Русенци към зам.председателя на ЕК: По-голяма солидарност от ЕС

Русенци към зам.председателя на ЕК: По-голяма солидарност от ЕС

България да използва фондовете на ЕС за растеж, посъветва Франс Тимерманс и напомни как в Могилино е решен проблемът с изоставените деца

Специална програма, която да дава целеви помощи на хора с увреждания и тежки заболявания в Европейския съюз, предложи да се създаде русенецът Деан Господинов.

Специална програма, която да дава целеви помощи на хора с увреждания и тежки заболявания в Европейския съюз, предложи да се създаде русенецът Деан Господинов.

Специална програма, която да дава целеви помощи на хора с увреждания и тежки заболявания в Европейския съюз, предложи да се създаде русенецът Деан Господинов, представител на Национална мрежа за хора с увреждания, по време на дискусията в „Канев център” в Русе вчера с първия зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Темата, по която гражданите имаха възможност да питат Франс Тимерманс, беше посветена на бъдещето на Европа и върховенството на закона. В нея взеха участие и президентът на България Росен Плевнелиев и министърът на правосъдието на Румъния Роберт Казанчук.
Русенецът аргументира предложението си с факта, че към момента има големи различния в социалните и здрави системи на старите страни- членки и новите като България. Именно това е причина за социално-икономическия туризъм в ЕС, коментира още Господинов.
Друг гражданин продължи темата с въпрос защо българи, които се пенсионират в чужбина с 500 – 600 евро пенсия, ако желаят да се ползват от нея тук, получават около само около 160 евро. Той настоя за гражданите на ЕС да има безплатна информация за условията на пенсиониране в различните държави.
Пламен Митев, чиято дъщеря Петя, ученичка в русенската Математическа гимназия, загина преди няколко години на опасния русенски булевард „България”, блъсната от камион пък поиска Европа да помогне на България да се сложи край на „войната” по пътищата. Митев, който след личната си трагедия се е посветил на тази кауза, информира европейския политик, че у нас има закони, но те не се спазват и за това сме на първо място по загинали и ранени в катастрофи. Той каза още, че заради това и румънските шофьори, които у тях спазват правилата за движение, карат у нас на юруш.
„Хората проявяват солидарност, готови са да дадат нещо, ако имат чувството, че също ще получат насреща, когато имат нужда, в противен случай се разколебават. За съжаление, в ЕС има хора, които са разколебани в смисъла на солидарността”, каза в отговор първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс. Той подчерта, че свободата на движение, което е голямо достижение за европейските граждани, обаче не дава абсолютен достъп до социалните системи на европейските държави. България може да използва структурните и други фондове на ЕС като възможност за икономически и социален растеж, посъветва европейският политик. В това отношение той даде за пример казусът „Могилино”. След филма на ВВС през 2008 г. за дома за деца с увреждания, който скандализира Европа, се взеха мерки и сега вече резултатите са налице, подчерта Тимерманс. От друга страна отбеляза, скандалът е изиграл положителна роля не само за нас, но и за европейците, защото така те са разбрали източните държави колко тежко наследство носят от комунизма.
Тимерманс не пропусна да отбележи и друго- че трябва да бъдем реалисти, защото това, което е трупано с десетилетия, няма как с един замах да се реши.
А по отношение на молбата на Пламен Митев първият зам.-председател на ЕК отговори, че Европа може да ни даде много предложения за безопасно движение по пътищата, а едно от тях са суровите и неотменими към всички глоби и наказания. Франция и Холандия и други страни имат двустранни споразумения за плащане на санкциите и това има огромен ефект, каза Тимерманс. Важно е и образованието на младите, тъй като това е културен проблем и те трябва да бъдат научени да бъдат отговорни граждани, когато се качат в колата, допълни още холандският политик и препоръча който сгафи на пътя за дълго да няма право да управлява автомобил.
Да няма жертви по пътищата зависи от всички нас, ние трябва да променим мисленето си, коментира темата и президентът Росен Плевнелиев. Той обаче напомни, че в битката с шофьорите- джигити България все пак бележи успех, защото докато през 2008 г. загиналите на пътя са били 1150, то през 2014-а те са 630, почти 2 пъти по-малко.
Президентът на България не пропусна да каже пред българите и румънците в залата, че ние не бива да гледаме на Европа като на касичка, защото тя е създадена не за да разпределя пари, а заради мира, свободата и равните човешки права.

Русенци към зам.председателя на ЕК: По-голяма солидарност от ЕС
България да използва фондовете на ЕС за растеж, посъветва Франс Тимерманс и напомни как в Могилино е решен проблемът с изоставените деца.

Коментари

Преминете на горе