Новини

С тънкоиглена биопсия изследват възли на щитовидната жлеза

Тънкоиглена аспирационна биопсия на нодули (възли) на щитовидната жлеза прилагат вече като изследване в "Медика"
Тънкоиглена аспирационна биопсия на нодули (възли) на щитовидната жлеза прилагат вече като изследване в „Медика“

Наскоро екипът е преминал специализирано обучение за извършване на манипулацията при специалисти от Испания. Подобно изследване се прави за първи път в Русе. До момента пациенти с проблеми на щитовидната жлеза е трябвало да го извършват в по-големите университетски болници на страната. Методът е изключително щадящ пациентите и е безболезнен за тях. Предварително с ехография се определя точното място на нодула (възела) на щитовидната жлеза, за да се направи изследването. Целта на тънкоиглената аспирационна биопсия е да определи дали откритият възел е доброкачествен или злокачествен, като взетият материал се изследва в патоанатомична лаборатория.


Голяма част от нодулите в щитовидната жлеза са доброкачествени. При нарастването им по размер, те притискат трахеята и хранопровода и затрудняват гълтането и дишането. Според статистиката 5% от нодулите са злокачествени. Щитовидната жлеза е отговорна за производството на няколко хормона – Т4, Т3, които отговарят за контролиране на температурата на тялото, поддържат скоростта на усвояване от организма на мазнините и въглехидратите. Факторите които предразполагат образуването на тези нодули са няколко. На първо място това е наследствеността, а на второ – възрастта. С напредване на възрастта вероятността да се появят нодули нараства, като жените са по-предразположени към поява на нодули в щитовидната жлеза. Откриването на тези нодули става при рутинен преглед при лекуващия лекар, а лечението – от специалист.

Общо
С тънкоиглена биопсия изследват възли на щитовидната жлеза
Заглавие
С тънкоиглена биопсия изследват възли на щитовидната жлеза
Описание
Тънкоиглена аспирационна биопсия на нодули (възли) на щитовидната жлеза прилагат вече като изследване специалистите от отделението по Образна диагностика на Университетска болница за активно лечение "Медика - Русе".
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker