МедицинатаНовини

Работилницата на Дядо Коледа се пренесе в Психото

Всеки човек има нужда да се чувства полезен, казва д-р Теменужка Матева

Красивата коледна украса, изработвана от пациенти на Центъра за психично здраве
Красивата коледна украса, изработвана от пациенти на Центъра за психично здраве

В Центъра за психично здраве в Русе вече кипи трескава подготовка за предстоящите коледни и новогодишни празници, увери се на място репортер на „Здраве да е!”. Красиви коледни картички, украшения за елха, сръчно изработени венци за входната врата, най-сложни квилинг техники, изработени изящно и с майсторлък, могат да се видят в уютната работилница на Психодиспансера. С помощта на своите терапевти, пациентите сами творят красоти, от които понякога направо оставаш без дъх.

„Много добре се чувстват, ангажирани с трудовата рехабилитация. Това са пациенти, които с години не са влизали в отделение. Живеят вкъщи, но ежедневно идват тук, за да работят. Дори и когато им казваме да не идват. Защото всеки има нужда да се чувства полезен и ангажиран”, разказва директора на центъра д-р Теменужка Матева. Тя от години се бори нейните пациенти да имат и алтернативни методи на лечение, признават нейни колеги от цялата страна.

Ляля Денка е спец по качеството на платовете
Ляля Денка е спец по качеството на платовете

Изработените от пациентите на Психото изкусни предмети русенци и гостите на града ще могат да разгледат традиционно по време на Коледния базар.

В същото време в шивашкия цех към Центъра много жени и мъже се трудят като шият чаршафи, завивки, пердета. Това се случва под вещото на ръководство на леля Денка, както всички я наричат. Тя е там вече 40 години и не може да си представи дори ден без да отиде на работа и да се занимава с подопечните си. И то личи си не само с организаторски умения, но и с много любов.

Оказва се, че пациентите дори се хранят здравословно. Сами се грижат за около 30 плодни дръвчета в двора на Психото, които не се пръскат с препарати, а са екологично чисти. Отскоро са засадили картофи, тикви, дори лешници, реколта от които се чака до две-три години. А в момента на нашето посещение, в клуб „Вкусно” приготвиха баклава, която после те самите с удоволствие си хапнаха.

Мария Иванова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker