Новини

Науката обяснява защо не можем да спрем да ядем чипс

Мазнините все още могат да бъдат обвинявани за голяма част от преяждането

Картофен чипс.
Науката обяснява защо не можем да спрем да ядем чипс.

Много хора си мислят, че мазните храни са вкусни, но мазнините сами по себе си всъщност не са. (Истинският им вкус, според последните изследвания, докарва на олио за пържене, което е било загрято твърде дълго.) Вкусът, на който не можете да устоите се дължи на захарта или солта, които често присъстват в мазните храни -като чипс.
Напоследък изследователите са се заели да проучват по-отблизо солта. Приемането на по-големи количества от този продукт се свързва с наднорменото тегло, дори независимо от консумацията на калории. Някои изследвания дори показват, че хората, които харесват солени, мазни храни често преяждат и са с наднормено тегло, дори повече, отколкото тези, които обичат сладко. Според ново изследване, публикувано в списание „Хранене“, солта играе още по-мощна роля, отколкото ние си мислим.
Изследователите от Deakin University в Австралия, ангажирали 48 здрави мъже и жени и измерили тяхната чувствителност към мазнини чрез смесване на три питиета-идентични с изключение на това, че учените добавили ниска концентрация на мастна киселина в едно от тях. След това помолили участниците да идентифицират напитката. Минали изследвания установили, че малцината щастливци, по-чувствителни към вкуса на мазнини се хранят по-малко.
Веднъж седмично в продължение на един месец, всички участвали в изследването консумирали четири различни обяда. Обедното меню било почти същото – черпак макарони с доматен сос, но изследователите манипулирали количеството сол и мазнини във всяка чиния с паста. Ястията били или с ниско съдържание на мазнини, но с ниско съдържание на сол, с ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на сол, богати на мазнини, но с ниско съдържание на сол, или с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на сол. Учените измерили колко са изяли мъжете и жените и също така оценили тяхната реакция към храната в таблица.
Добавянето на сол към храната увеличавало удоволствието, което изпитвали хората от нея. Те искали да консумират повече от ястията с високо съдържание на сол, отколкото тези с ниско съдържание (това не е изненада), но това не важало за храните с високо съдържание на мазнини, в сравнение с тези с ниско.
Този глад за сол изглежда влияел на колко повече хората ядяли. Солта ги карала да консумират с 11% повече храна и калории, независимо от това колко мазнини имало в яденето. „В рамките на един ден, това е наистина голямо количество“, казва главният изследовател и професор в Deakin University Ръсел Кийст.
Но най-показателната констатация дошла от хората, чувствителни към вкуса на мазнини, които обикновено ядат по-малко. Когато се сблъсквали с ястията с ниско съдържание на сол, те имали много добър контрол върху това колко изяждат. „Но когато добавяхме сол към тази храна, изведнъж контролът им изчезваше“, казва Кийст. Хората с по-остра чувствителност към мазнини, която обикновено помага да се спре преяждането, приемали солени храни в същите обеми, като тези, които не били чак толкова чувствителни към мазнини, което предполага, че хората възприемат солта толкова благоприятно, че тя притъпява сигналите за ситост, които те би трябвало да чувстват. „Ние ефективно притъпявахме тяхното пресищане“, обяснява професорът. „Когато става въпрос за набавянето на храни солта и мазнините се оптимизират, солта има ефекта на отмиването, което би било нормален биологичен механизъм, който нормално би ни накарал да спрем да ядем.“
Мазнините все още могат да бъдат обвинявани за голяма част от преяждането. Храната с високо съдържание на мазнини е накарала хората в изследването да приемат 60% повече калории. Но тъй като мазнините са енергийно плътни, те ядяли един и същ обем храна. Приемането на повече сол, обаче, корелира с приемането на повече храна. Солта, следователно, води до прекалената консумация на мазнини, калории и храна по принцип – нещо, което трябва да помните, когато следващия път отворите пакета с чипс.

Общо
Науката обяснява защо не можем да спрем да ядем чипс
Заглавие
Науката обяснява защо не можем да спрем да ядем чипс
Описание
Мазнините все още могат да бъдат обвинявани за голяма част от преяждането.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker