НовиниОт природата

Учени вярват, че са открили ново лечение за акнето

Мастни киселини, извлечени от водораслите, имат почистващи качества

Учени вярват, че са открили ново лечение за акнето.
Учени вярват, че са открили ново лечение за акнето.

С акнето се борят много хора, не само тийнейджърите. Но учените вярват, че са открили ново лечение за него. Специалисти от Шотландия смятат, че морските водорасли може да помогнат в борбата с пъпките. Те са открили, че мастните киселини, произведени от водораслите, имат почистващи качества.
Изследователите от Университета по аквакултури Стърлинг, са доказали, че мастните киселини извлечени от водораслите, предотвратят растежа на Propionibacterium – бактерията, която причинява това неприятно състояние на кожата – акнето. След дълги опити те споделят, че мастните киселини спират растежа на бактериите по същия начин както бензоилпероксидът и салициловата киселина.
Ръководителят на изследването д-р Андрю Дебоа заявява: „Много мастни киселини потискат или убиват бактериите, а някои от тях е доказано, че предотвратяват разрастването на Propionibacterium.“ Той добавя, че „мастните киселини присъстват естествено в кожата ни, за да ни защитават от нежелани бактерии – така че прилагането на допълнително количество ще повиши нашите съществуващите защитни сили.“
Откривателите са достигнали до извода, че шест различни мастни киселини са ефективни в борбата с неприятните пъпки. Те са Омега 3 и Омега 6 мастни киселини. Те също така включват ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и дихомо – гама – линоленова киселина (DGLA). EPA се произвежда от морските водорасли и след това се натрупва в рибите като сьомгата, например, чрез хранителната верига. Интересно е, че DGLA се произвежда от някои видове кафяви водорасли.

След всички опити екипът се надява да създаде лосион, съдържащ полезните мастни киселини за лечение на акне.
След всички опити екипът се надява да създаде лосион, съдържащ полезните мастни киселини за лечение на акне.

След всички опити екипът се надява да създаде лосион, съдържащ полезните мастни киселини за лечение на акне. Те са уверени, че в крайна сметка може да бъдат заменени някои от сегашните лекарства за които е известно, че причиняват проблематични странични ефекти.
Д-р Дебоа заявява: „Обикновено ние получаваме тези полезни мастни киселини чрез консумацията на риба или морски водорасли. Въпреки това, ние планираме да направим мастните киселини в мехлем, който да може да се прилага върху кожата, за да помогне на хората, страдащи от акне.“
Но докато това се случи ето и нещо, което има добър ефект при лечение на акне. Тази билка е вербената ( известна още като върбинка) и тя помага на пъпките да затихнат и успокоява кожата, а отварата с магданоз, допълнително помага за поддържане на здрава кожа. Съчетанието на билката с тоник от магданоз и аспирин наистина действа много добре.
А ето и как се приготвя отварата от вербена/върбинка:
– завираме 200 мл. вода
– слагаме 1 равна супена лъжица от билката в съд и заливаме с врялата вода
– запарваме 10-тина минути
– пие се сутрин на гладно и вечер преди лягане
Естествено, за да има по-голям ефект е добре билката да се приема продължително време, а когато вече кожата е добре, приемът постепенно се намалява, правят се почивки и се пие за по-кратко време след това, докато спрете приема. След това може през известен период да се пие тази отвара за по седмица-две, за да се поддържа добра форма на кожата.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker