Новини

Учени откриха ген, който определя дебелината на мозъчната кора

По-тънката кора в лявото полукълбо се свързва с интелектуални трудности

Откриха ген, който определя дебелината на мозъчната кора.
Откриха ген, който определя дебелината на мозъчната кора.

След като изследователи от университета в Единбург неотдавна доказаха, че между 40 и 50 процента от интелекта на човека зависят от гените, сега учени от Кралския университет в Лондон откриха ген, който програмира дебелината на кората на главния мозък. Новината съобщи „Световен бюлетин” / World Bulletin/.
Откритието е от голямо значение, то може да помогне на учените да разберат защо някои хора се затрудняват в обучението и как би могло да им се помогне. Именно кората играе ключова роля в мисловния процес, свързана е с паметта и със способността за концетрация и обучение.
По време на изследването екипът на проф. Силван Деривиерес анализира образци от ДНК и сканирали мозъка на 1500 тийнерджъри на 14- годишна възраст. След това изпробвали способностите им с помощта на устни и пинмени текстове. Вниманието на учените било съсредоточено върху кората на големите полукълба на главния мозък, известна още като „сивото вещество“, което „отговаря” за познавателните способности.
Те открили, че подрастващи с даден набор от гени имат по-тънка кора на лявото полукълбо и показват по-лоши резултати в интелектуалната дейност. Проф. Деривиерес твърди, че дадената генетична вариация е свързана със синаптичната пластичност – иначе казано с качеството на невронните връзки. Тя впрочем подчертава, че този ген определят интелектуалните възможности на човека в неголяма степен. В това отношение голямо влияние имат редица други генетични и екологични фактори. Откритието обаче ще помогне на учените да получат по-дълбока представа за биологичните механизми на такива психични разстройства като шизофренията и аутизма.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker