МедицинатаНовини

Учени откриха протеин, отговорен за развитието на рак на мозъка

Прави се опит и да се установи кои гени са отговорни за повишеното производство на протеина

Протеинът  hnRNP A2/B1 се открива в по-големи количества в пробите на пациентите с разични видове рак на мозъка в сравнение с тези на здравите хора.
Протеинът hnRNP A2/B1 се открива в по-големи количества в пробите на пациентите с разични видове рак на мозъка в сравнение с тези на здравите хора.

В лабораторията на Института за медицински изследвания на Израел и Канада в израелския университет и медицински център „Хасада” с подкрепата на Израелскя фонд за изследване на рака, е идентифициран протеин, отговорен за развитието и разпространението на глиобластом, най-разпространеният и опасен вид рак на мозъка.
В САЩ ежегодно се регистрират 20 000 нови случая на глиобластом. Този тип тумор трудно се поддава на операция. Химио- и лечетерапиите също не дават съществени резултати. Само 10 % от пациентите с тази диагноза преживяват 5 и повече години.
Протеинът hnRNP A2/B1 се открива в по-големи количества в пробите на пациентите с разични видове рак на мозъка в сравнение с тези на здравите хора. Учените са провели изследвания с лабораторни гризачи, „заразени” с глиобластом. Половината от мишките са били подложени на въздействието на технология, чрез която в организма им е намалено производството на hnRNP A2/B1.
Резултатите са показали, че при животните с глиобластом, които не са подложени на никакво въздействие, много бързо са се развили големи тумори. При другите, подложени на намаляване на въпросния протеин, или туморите въобще не са се развили, или пък размерите им са били далеч по-малки.
Изследването е било публикувано в списанието Cancer Research, издание на Американската асоциация за изследване на рака. Учените са доказали, че въпросният протеин провокира образуването на ракови клетки и вероятно е причина за изменения на здравите клетки. Увеличеното съдържание на този протеин в организма корелира с лошата прогноза. Данните, получени от израелските учени, дават основания да се предположи, че hnRNP A2/B1 е нов биомаркер за преживяемостта на пациентите с глиобластом, а намаляването на този протеин – като нова стратегия за лечение.
В момента учените се опитват да установят кои гени са отговорни за повишеното производство на този протеин, което ще позволи да се направи нова голяма крачка в лечението на това заболяване.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker