Новини

Учени доказаха, че бирата е полезна за нашето здраве

Форумът „Бира и здраве” опроверга мита за биреното коремче

По време на Седмия европейски научен симпозиум „Бира и здраве“, провел се в Брюксел, обаче са изтъкнати още научни факти в полза пивото.
По време на Седмия европейски научен симпозиум Бира и здраве , провел се в Брюксел, обаче са изтъкнати още научни факти в полза пивото.

 

Европейски учени доказаха, че при умерена консумация бирата може да е много полезна за сърцето, дихателните пътища и върху много други аспекти от здравето и балансирания начин на живот. Всички знаем, че тя чисти камъни в бъбреците. По време на Седмия европейски научен симпозиум „Бира и здраве“ , провел се в Брюксел, обаче са изтъкнати още научни факти в полза пивото. На форума са взели участие над 120 представители на медицинските среди, научни институти, медии и неправителствени организации от Европа, Африка и Южна Америка. На него едни от най-авторитетните учени от цял свят, които проучват ефекта от умерената консумация на бирата върху здравето, са представили най-новите си изследвания в тази област.
Едно от първите неща, което става ясно на симпозиума е, че потенциалните ползи от пивото се дължат на неговия специфичен състав, който традиционно е около 90% вода, 5% екстрактни вещества от малца, пивните дрожди и хмела и едва 5% алкохол. Благодарение на ниската концентрация на алкохол, както и на наличието на 50 различни полифеноли, полизахариди, витамини и други биоактивни субстанции, бирата има благотворен ефект върху здравето и качеството на живот.
Цели 11 научни доклада, разделени в три сесии, са представени на форума. В „Умерената консумация на бира и вашето здраве“ са изтъкнати ползите от антиоксидантите във ферментиралите напитки. Лекторите са акцентирали върху това, че съдържанието на специфични полифеноли оказва положителен ефект върху дихателните пътища и сърдечно-съдовата система, дори при пациенти, които са претърпели сърдечен удар. Става ясно, че полифенолните съединения, особено тези в безалкохолната бира, имат силни антиоксидантни, антипатoлогични и противовъзпалителни свойства, които оказват положително влияние върху организма на човек с подобни проблеми.
Интерес са предизвикали докладите на водещи клинични лекари от Великобритания, Италия, Румъния и Холандия, които както и българските учени наскоро, напълно опровергават мита за биреното коремче. По време на сесията „Мястото на бирата в диетата“ специалистите отново доказват, че при умерена консумация от пивото не се пълнее и няма зависимост между пиенето на бира и измерителите на затлъстялост – индекс на телесната маса (ИТМ) и съотношението талия/ханш.

. Интересното е, че редица проучвания показват, че при жените умерената консумация на пиво се свързва с по-нисък ИТМ, което я прави изключително подходяща за част от хранителния режим на дамите с наднормено тегло.
. Интересното е, че редица проучвания показват, че при жените умерената консумация на пиво се свързва с по-нисък ИТМ, което я прави изключително подходяща за част от хранителния режим на дамите с наднормено тегло.

Д-р Катрин О’Съливан е човекът, който опровергава мита за „биреното коремче“. Не съществуват никакви научни доказателства, които да свидетелстват, че при разумна консумация бирата води до трупане на килограми, подчертава тя. Интересното е, че редица проучвания показват, че при жените умерената консумация на пиво се свързва с по-нисък ИТМ, което я прави изключително подходяща за част от хранителния режим на дамите с наднормено тегло.
Подобни са резултатите, получени и от току-що направено изследване от лекари от Университета по медицина и фармация в Букурещ. То също опровергава схващането, че умереното пиене на бира води до абдоминално затлъстяване и натрупване на мазнини в коремната област. Според д-р Корина Зуграва, ръководител на румънския изследователски екип, приемът на калории при умерена консумация на бира не повишава индекса на телесната маса, не играе роля за образуването на коремче и няма данни да е потенциален фактор за затлъстяване както при жените, така и при мъжете.
В последната част „Бирата: Какво има в нея“ основният акцент е поставен върху съдържащите се вещества в бирата и ролята, която те могат да играят в балансираното хранене на възрастните. Разисквана е и безглутеновата бира и на потенциала на определени вещества в нея за увеличаване на позитивния ефект от пивото при умерена консумация.
Проучване на млади учени за положителния ефект при умерена консумация на пиво при диабет от втори тип е спечелило специалната награда за новаторски изследвания. То е на Илзе Шрикс от Холандската научна организация за приложни изследвания. Наградата е за учени под 35 години и има за цел да признае изследователските приноси, които развиват и обогатяват знанията за ефекта от умерената консумация на бира.

Повече за Европейския научен симпозиум „Бира и здраве“
Симпозиумът „ Бира и здраве“ се провежда традиционно в Брюксел през две или три години. Форумът осигурява възможност на едни от най-авторитетните учени от цял свят, които проучват ефекта от умерената консумация на бирата върху здравето, да представят най-новите си изследвания в тази област. В тазгодишното седмо издание на събитието водещата тема е „Нови аспекти на здравните ефекти при умерената консумация на бира“. Председател на научната среща е международноизвестният испански учен – проф. д-р Рамон Еструх.

Общо
Учени доказаха, че бирата е полезна за нашето здраве
Заглавие
Учени доказаха, че бирата е полезна за нашето здраве
Описание
Форумът „Бира и здраве” опроверга мита за биреното коремче
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker